Noi indicii privind viitoarele tratamente pentru cei care suferă de artrită reumatoidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă internaţională de cercetători a descoperit peste 40 de zone ale ADN-ului care cresc riscul apariţiei artritei reumatoide. În acelaşi timp, au avansat ipoteze privind viitoare tratamente.

Artrita reumatoidă este o boală relativ frecventă ce afectează articulaţiile. În această afecţiune se inflamează membrana sinovială ce delimitează articulaţiile. În timp, consecutiv acestei inflamaţii se produce distrugerea articulaţiei, producând disfuncţie articulară.

Demersul realizat de echipa internaţională de cercetători reprezintă cel mai mare studiu de genetică efectuat vreodată, în cadrul acestuia fiind implicaţi aproape 30.000 de pacienţi. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista „Nature”.

Cercetătorii susţin că există posibilitatea îmbunătăţirii sau creării de noi medicamente care să vizeze zonele problematice pentru a oferi tratament temporar pentru această boală.

Echipa de cercetare a comparat ADN-ul pacienţilor cu artrită cu acela al persoanelor fără această boală, reuşind să găsească 42 de zone „cu probleme”, care au legături cu artrita reumatoidă. Membrii echipei speră să poată realiza un set de medicamente care să diminueze efectele negative ale problemelor apărute în zonele menţionate anterior.

Cercetătorul care a coordonat proiect, profesorul Robert Plenge de la Harvard medical School, a mărturisit că una dintre zonele cu probleme a început să fie tratată prin consumul unui medicament care a fost dezvoltat aproape din „greşeală”, nu neapărat pentru a corecta problema genetică.

„În viitor putem avea oportunitatea de a folosi genetica pentru a descoperi noi medicamente pentru bolile complexe, cum ar fi artrita reumatoidă, pentru a trata sau chiar vindeca bolile”, a afirmat Plenge.

Coordonatorul cercetărilor afirmă că faptul că a fost găsit un medicament care tratează simptomele care apar de la un anumite zone ale ADN-ului în cazul artritei reumatoide poate fi un punct de abordare genetic.

Profesorul Jane Worthington, director al Centrului pentru genetică din Manchester, susţine că sunt indicii potrivit cărora anumite medicamente folosite pentru tratarea cancerului sunt eficiente şi împotriva artritei reumatoide, iar studiile de genetică ar trebui să aprofundeze acest subiect. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite