Nevrozele: de ce apar şi cum le gestionezi

Nevrozele: de ce apar şi cum le gestionezi

Manifestările mentale includ anxietate, depresie, gânduri sau acţiuni obsesive.

Stresul cronic şi amestecul zilnic de frustrare, frică, îngrijorare  pot duce la tulburări diverse, de la cea de anxietate la cea obsesiv-compulsivă sau la ipohondrie. Şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus nevroze.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai frecvente suferinţe psihice ale vremurilor noastre sunt nevrozele, tulburările de dispoziţie şi de personalitate şi depresia. Nevroza este o tulburare mentală de lungă durată, de care persoana afectată este conştientă şi care nu perturbă funcţiile esenţiale ale personalităţii.

Spre deosebire de psihoză, ea nu generează pierderea contactului cu realul, iar persoana nevrotică rămâne, într-o mai mică sau mai mare măsură, adaptată la viaţa socială. Totuşi, nevroza este resimţită ca o povară grea pentru cei afectaţi.

De ce apar

Conflictele nerezolvate sau reprimate, provenite de cele mai multe ori din copilărie, se transformă în probleme şi, în condiţii de stres, încep să se manifeste prin simptome psihice, psihosociale sau fizice. Potrivit specialiştilor, acestea reprezintă o modalitate a psihicului celui afectat de a atrage atenţia asupra suferinţei sale şi de a cere ajutor. Din păcate, cei din jur reacţionează, de obicei, defensiv la comportamentul negativ, neobişnuit, al nevroticului.

Termenul nevroză este folosit de majoritatea psihologilor pentru a desemna diverse tulburări psihice - fobiile, tulburarea de anxietate, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, isteria, ipohondria şi anumite tulburări schizoide sau paranoice.

Se manifestă şi fizic

Manifestările mentale includ anxietate, depresie, gânduri sau acţiuni obsesive. În plan emoţional, apar stări tensionate, modificări frecvente ale dispoziţiei, sentimente de vinovăţie, pierderea încrederii în sine, teamă, insecuritate, ruşine, probleme în relaţiile interpersonale, scăderea treptată a performanţei. Simptomele fizice sunt tulburări de somn, tulburări sexuale, bulimia sau anorexia şi dureri fără o cauză organică.

Află pe clicksanatate.ro cum pot fi tratate nevrozele!

Top 5 alimente bune în constipaţie

Cum recunoşti infecţia cu rotavirus

citeste totul despre: