Neuroreabilitarea, speranţa pentru pacienţii cu atac cerebral. În România, peste 31% din cei afectaţi au sub 27 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 31% din numărul total de pacienţi cu accident vascular cerebral (AVC) din România au vârstă cuprinsă între 20-26 de ani, comparativ cu 25% în 1990, această afecţiune constituind a treia cauză de deces în ţara noastră, după bolile cardiovasculare şi cancer.

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, de la tulburări de somn până la boli vasculare cerebrale sau neurodegenerative.

Accidentul vascular cerebral este cea mai frecventă patologie neurologică, urmată de demenţa Alzheimer, România aflându-se printre ţările cu cea mai mare incidenţă de AVC.

Statisticile arată că aproximativ 65.000 de români care suferă anual un accident vascular cerebral, însemnând 178 cazuri pe zi. Dintre aceştia, o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate şi au nevoie de tratamente de neuroreabilitare pentru a se putea reîntoarce la o viaţă cât mai apropiată de cea normală.

Neuroreabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoană cu un anumit grad de dizabilitate, indiferent de etiologia ei, îşi poate redobândi capacităţile fizice, cognitive, emoţionale şi pshio-sociale in limitelele determinate de tipul şi complexitatea leziunii, precum şi de rezerva biologică individuală”, explică prof. dr. Dafin F. Mureşanu, preşedinte al Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).

Strategiile terapeutice în neuroreabilitare s-au schimbat radical în ultimii ani, spun specialiştii. În prezent, se pune accent nu numai pe componenta fizică, ci şi pe cea cognitivă şi emoţională, această abordare integrată generând rezultate clinice net superioare celei clasice.

Fiecare domeniu vizat în cadrul acestui proces holistic a beneficiat de progresul tehnologiilor actuale: terapii asistate de roboţi, noi strategii farmacologice şi nonfarmacologice (stimularea magnetică şi electrică, etc) de stimulare a neuroplasticităţii, programe bazate pe utilizarea principiilor “realităţii virtuale”. Înţelegerea profundă a mecanismelor de protecţie şi regenerare a sistemului nervos a permis accesul la o viziune personalizată asupra terapiiilor specifice ce se pot adresa suferinţelor unui pacient.

Abordarea medicală este una de tip integrativ, dictată în mod primordial de nevoile pacientului. Suntem preocupaţi de sănătatea comunităţii în care trăim şi dorim să contribuim esenţial la dezvoltarea unei societăţi mai sănătoase”, precizează profesorul  Dafin Mureşanu, autorul conceptului RoNeuro,  cel mai complex şi modern Centru de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice din România.

Zilele acestea, are loc la Cluj-Nopoca, cel de-al 4-lea Curs European de Neuroreabilitare, care a adus în România vârfuri ale medicinei şi cercetării ştiinţifice. Evenimentul se desfăşoară sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare(EFNRS) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR), fiind organizat de Fundaţia Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), împreună cu Societatea de Neurologie din România (SNR) şi Universitatea de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite