Nemţii anunţă: Expunerea la o simplă răceală poate creşte imunitatea la COVID-19

Nemţii anunţă: Expunerea la o simplă răceală poate creşte imunitatea la COVID-19

Cercetătorii din Universitatea Tubingen din Germania au publicat rezultatele unui studiu, care oferă o rază importantă de speranţă, în lupta cu pandemia.

Ştiri pe aceeaşi temă

COVID-19 e o boală pentru care, în acest moment, nu există vaccin sau tratament, însă oamenii de ştiinţă au veşti bune pentru cei care speră să scape de efectele severe ale bolii.
 
Concret, un studiu realizat în Germania, ale cărui rezultate au apărut deja în mai multe publicaţii medicale de prestigiu, arată că expunerea la virusul care cauzează răceala poate crea imunitate la COVID-19. Această imunitate se datorează celulelor albe numite „T-Cells“, al căror rol principal constă în întărirea sistemului imunitar, în lupta cu viruşii. Experţii sunt de părere că aceşti „T-Cells“ contribuie la apariţia unor anticorpi, în faţa viruşilor.
 
Rezultatele studiului realizat în Germania au fost obţinute, prin compararea celulelor sanguine ale unor pacienţi care s-au recuperat, după ce au avut COVID-19, şi ale oamenilor care n-au avut această boală.
 
Studiul a arătat că 81 la sută dintre cei 185 de oameni testaţi, fără COVID-19 în istoricul lor medical, aveau deja în organism o reacţie din partea acestor „T-Cellsׅ“, vizavi de Sars-Cov-2, adică virusul care cauzează COVID-19. Iar acest răspuns din partea sistemului imunitar a fost declanşat, ca urmare a expunerii la o răceală, în trecut, cauzată de alţi coronaviruşi.
 
Nu e prima dată când studiile arată faptul că expunerea la o simplă răceală creează o imunitate sporită la COVID-19 şi există speculaţii că acesta e printre motivele pentru care cei mici şi tinerii au, aparent, o imunitate mai mare la COVID-19, comparativ cu oamenii mai în vârstă.
 
Professorul Sir John Bell, de la Universitatea din Oxford, a explicat, luna trecută, că în sistemul imunitar al tinerilor există un fel de „T-Cells“, care creează o oarecare protecţie, în faţa bolii COVID-19.
 
De asemenea, alte două studii, publicate luna trecută, au arătat că aceste celule „T“ sunt importante în combaterea COVID-19, atât în rândul celor bolnavi, cât şi al celor care n-au fost infectaţi.
 
Revenind la studiul realizat acum în Germania, el a arătat că indivizii care s-au îmbolnăvit cu forme uşoare ale COVID-19 au avut o reacţie mai puternică, din partea celulelor „T“. Ceea ce sugerează că aceste celule, chiar dacă nu vor crea o imunitate totală în faţa bolii, pot contribui măcar la apariţia unei forme uşoare, în rândul oamenilor.
 
Celulele „T“ au avut o reacţie importantă şi în cazul altor coronaviruşi, Mers şi Sars, când, datorită răspunsului declanşat de sistemul imunitar, ele au ajutat atât la recuperarea bolnavilor, cât şi la formarea unei protecţii pe termen lung, în faţa bolii.
 
Faptul că oamenii de ştiinţă au descoperit mai multe informaţii, în ceea ce priveşte rolul celulelor „T“, în combaterea COVID-19, poate ajuta, inclusiv, la descoperirea unui vaccin sau a unui tratament, au scris cercetătorii în raportul lor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: