Negii genitali sunt extrem de contagioşi

Leziunile pot fi observate doar după trei luni de la contactul sexual infectant. Apar în urma infectării cu anumite tulpini ale virusului Papilloma uman (HPV) care prezintă risc scăzut de malignizare. Uneori, virusul dispare de la sine în aproximativ doi ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

În termeni medicali, aceşti negi se numesc vegetaţii veneriene sau condiloame acuminate. Vegetaţiile veneriene au aspectul unor mici excrescenţe (ridicături) de culoare roz-roşiatică care, în timp, capătă un aspect albicios. Atunci când cresc în dimensiuni, negii au forma unei conopide sau a unei creste de cocoş.

Aceştia se localizează la nivelul penisului sau anusului la bărbat şi la nivelul vulvei, vaginului, colului uterin sau anusului la femeie. Uneori însă pot apărea şi la nivelul cavităţii bucale sau la nivelul faringelui. În cele mai multe cazuri, leziunile sunt vizibile cu ochiul liber şi produc o stare de disconfort ambilor parteneri.

Vegetaţiile veneriene apar în urma infectării cu tulpinile 6 şi 11 ale virusului Papilloma uman. „Infecţia cu HPV se transmite prin contact sexual oral, anal sau genital cu parteneri infectaţi. Riscul de infectare cu HPV este de 85 la sută în cazul persoanelor active sexual. Trebuie să ţinem cont de faptul că unele persoane care contractează virusul nu au manifestări clinice (adică nu apar leziuni), dar îl transmit partenerului în timpul contactului sexual neprotejat", explică medicul dermatovenerolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

În general, în cazul vegetaţiilor veneriene, perioada de incubaţie a virusului este de aproximativ trei luni. Acesta este timpul care se scurge din momentul contractării virusului până la apariţia leziunilor.

Testul Papanicolau, necesar

Cele două tulpini de HPV responsabile de apariţia infecţiei au un grad scăzut de malignizare, dar este important de ştiut că tot pe cale sexuală se pot transmite alte tulpini (de exemplu,16 şi 18) care sunt asociate cu un risc crescut de apariţie a cancerului de col uterin. Prin urmare, în cazul femeilor diagnosticate cu vegetaţii veneriene, testul ginecologic Papanicolau devine obligatoriu cel puţin o dată la şase luni.

Explicaţia este că negii care apar în colul uterin pot lăsa răni adânci, iar dacă între timp femeia contractează şi o tulpină de HPV cu grad ridicat de malignizare, creşte riscul de cancer.

„Dacă în urma testului Papanicolau se observă modificări la nivelul colului, se va indica şi realizarea unei colposcopii. Ambele analize trebuie realizate la intervale de şase luni, pentru ca orice leziune posibil malignă să fie descoperită în timp util şi tratată", explică medicul dermatolog Oana Clătici.

Trebuie trataţi la timp

Pentru a evita reinfectarea, ambii parteneri trebuie să se trateze în acelaşi timp, atenţionează dermatologii. Într-o primă fază, atunci când negii au dimensiuni mici, tratamentul este medicamentos şi constă în aplicaţii locale de Podofilina, Imiquimod (cremă 5% ) şi Efudix.

Atunci când negii cresc în dimensiuni, se recomandă fie arderea prin electrocauterizare, fie îngheţarea cu azot lichid (criochirurgie), fie extirparea cu laser CO2. Din păcate, deşi tratamentul se aplică la scurt timp de la apariţia leziunilor, riscul de recidivă este foarte mare.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările