Ne spălăm sau nu faţa cu săpun?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndepărtarea impurităţilor este prima etapă în îngrijirea tenului, dar folosind un săpun obişnuit, riscăm să uscăm şi să irităm pielea. În funcţie de tipul de ten, se recomandă fie săpunuri blânde, care conţin substanţe grase, fie aşa-numitele produse fără săpun, inscripţionate „sans savon“ ori „soap free“.

Femeile şi bărbaţii, în egală măsură, ar trebui să îndepărteze de două ori pe zi celulele moarte, bacteriile, praful, transpiraţia şi sebumul în exces care se acumulează pe pielea feţei. Acest lucru poate fi realizat fie prin spălarea feţei cu apă şi cu săpun, fie prin demachiere. Prin simpla clătire a feţei cu apă, de exemplu, tenul nu poate fi curăţat eficient. Se poate renunţa la spălarea cu apă şi cu săpun în favoarea demachierii, dar aceasta din urmă îndepărtează mai puţine microorganisme. Pe de altă parte, folosirea unui săpun poate face mai mult rău decât bine dacă nu ştim să facem o alegere corectă.

Cele alcaline favorizează infecţiile

Valoarea pH-ului pielii este de aproximativ 5,5, deci este uşor acidă. Săpunurile obişnuite au un pH alcalin, ce poate ajunge la o valoare de peste 10. După ce le folosim, pH-ul pielii creşte şi este favorizată dezvoltarea germenilor patogeni la acest nivel, în detrimentul florei care există în mod normal pe suprafaţa tenului. „Pe suprafaţa pielii există sute de bacterii «bune», care formează flora rezidentă. Ea are rol de protecţie împotriva agresiunilor exterioare (bacteriene, virale sau de altă natură). Aceste bacterii sunt practic acei «pioni de rezistenţă» de la suprafaţa pielii care spun «Pe aici nu se trece!». Ele intră în competiţie cu bacteriile patogene, împiedicând dezvoltarea lor", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Pe fondul creşterii pH-ului, ne expunem riscului de a dezvolta eczeme sau infecţii bacteriene şi micotice (cu ciuperci). În cazul persoanelor care au deja acnee sau eczeme pe piele, problema se agravează. Aceleaşi efecte le au asupra tenului şi săpunurile antibacteriene, care îndepărtează şi flora benefică de pe piele şi ne lasă fără apărare în faţa germenilor. Un alt dezavantaj al săpunurilor alcaline este acela că îndepărtează aproape în totalitate sebumul care menţine elasticitatea pielii. În consecinţă, tenul devine uscat, iar ridurile se accentuează.

Igiena excesivă agravează acneea

Riscul de a dezvolta infecţii sau de a le agrava pe cele existente este cu atât mai mare cu cât ne spălăm faţa de mai mult de două ori pe zi cu un săpun alcalin. „Igiena excesivă este dăunătoare pielii. Am avut pacienţi cu acnee care se spălau des în speranţa că tenul va deveni mai uscat, dar nu făceau decât să agraveze problema", mai spune specialistul. Persoanele cu ten uscat sunt cu atât mai expuse deshidratării pielii folosind un săpun alcalin, aşa încât sub nicio formă nu ar trebui să utilizeze un asemenea produs.

Se aleg în funcţie de tipul de ten

În locul săpunurilor alcaline şi al celor antibacteriene, sunt recomandate pentru spălarea feţei ori săpunuri blânde, care conţin substanţe grase (emoliente), ori produse fără săpun (pe a căror etichetă este menţionat „sans savon", „soap free", „sindet" sau „syndet"). Cele din urmă pot fi atât solide, cât şi lichide.Alegerea săpunului trebuie să ţină cont însă şi de tipul de ten.

Persoanele cu ten acneic, de exemplu, ar trebui să folosească săpunuri speciale, cum ar fi cele cu sulf, recomandate însă de un medic dermatolog. De produse speciale au nevoie şi cei care suferă de foliculită ori dermatită seboreică. Persoanele cu ten uscat ar trebui să folosească întotdeauna săpunuri emoliente, pentru a preveni uscarea şi iritarea pielii sau să folosească o loţiune demachiantă în loc de săpun. Pentru tenul sensibil, sunt recomandate soluţiile speciale de curăţare, fără săpun, cum sunt cele micelare.

Cele cu parfum şi coloranţi, de evitat

Atunci când alegem un săpun sau o soluţie de curăţare, trebuie să avem în vedere ca în compoziţie să existe cât mai puţine substanţe chimice. Cele pe care trebuie să le evităm în mod deosebit sunt parfumurile şi coloranţii artificiali. Aceste ingrediente usucă şi irită pielea, mai ales pe cea sensibilă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite