Naştere naturală după cezariană? Opinia surprinzătoare a medicilor ginecologi

Naştere naturală după
cezariană? Opinia surprinzătoare a medicilor ginecologi

Naşterea naturală este puternic susţinută de medicii specialişti

Naşterea prin cezariană la cerere a devenit în ultimul timp tot mai frecventă în România. Cele mai multe motive ţine de frica de durere sau teama de posibile evenimente nedorite care poat avea loc atunci cînd bebeluşul este adus pe lume, Care sunt sfaturile medicilor ginecologi?

Ştiri pe aceeaşi temă

Naşterea prin cezariană la cerere a devenit tot mai frecventă în România în ultimii ani. „Unele dintre motivele invocate de gravidele care solicită cezariană sunt: frică de durere, teamă de imprevizibil  - travaliul se poate declanşa oricând, inclusiv noaptea sau în weekend - astfel medicul curant poate fi sau nu disponibil în acel moment, teamă legată de posibilele rupturi perineale la naştere şi, nu în ultimul rând, dorinţa unora de a planifica o anumită dată pentru naştere”, spune dr. Radu Botezatu (foto jos), medic specialist obstetrică ginecologie de la Clinica Peltecu Medical din Bucureşti.

Însă, dacă o femeie a născut prin cezariană şi îşi doreşte ca naşterea ulterioară să aibă loc natural, acest lucru este nu doar posibil, dar chiar încurajat de medicii specialişti şi recomandat de ghidurile medicale internaţionale, spune dr. Radu Botezatu „În absenţa contraindicaţiilor specifice, la minimum un an de la operaţia cezariană se poate obţine o nouă sarcină şi se poate încerca naşterea naturală. Fiecare caz este analizat individual, în funcţie de experienţa clinică a obstetricianului curant“, susţine dr. Radu Botezatu.

Există riscul de complicaţii

Acest tip de naştere poate să prezinte foarte multe riscuri, de aceea se practică doar izolat în centrele universitare din ţară. O statistică oficială încă nu există, însă numărul celor care reuşesc să nască natural după cezariană este de ordinul sutelor, adaugă dr. Radu Botezatu.

„În spitalul Filantropia din Bucureşti se încurajează şi se practică de rutină acest tip de naştere, spitalul fiind pregătit pentru intervenţia de urgenţă în cazul complicaţiilor. Gravidele însă trebuie să înţeleagă că monitorizarea acestui tip de travaliu este foarte complexă, plecând de la semne clinice până la monitorizare avansată fetală, iar decizia de a termina naşterea prin operaţie cezariană în cazul apariţiei suspiciunilor unor complicaţii poate fi luată uneori foarte rapid“, spune medicul.

Naşterea naturală după cezariană. Factori de care se ţine cont

Există mai mulţi factori care trebuie analizaţi înainte ca medicul să recomande naşterea naturală după cezariană. Primul şi cel mai important ţine de motivul şi de condiţiile pentru care s-a efectuat prima cezariană. În cazul în care motivele au fost întemeiate şi acestea se repetă şi în sarcina curentă, naşterea vaginală trebuie analizată foarte atent. „Aici ne referim la toate condiţiile care ţin de oxigenarea fetală, funcţia placentară şi greutatea fetală la sfârşitul trimestrului 3 de sarcină, localizarea placentei sau alte patologii asociate: fibroame, anomalii uterine“.

Al doilea motiv ţine de modul de vindecare al cezarienei anterioare. Contează foarte mult cum s-a vindecat operaţia de cezariană, deoarece în cazul în care a avut loc o infecţie, există posibilitatea că cicatricea formată să nu fie suficient de solidă.

Vârsta gestaţională la care s-a efectuat cezariana şi felul inciziei sunt şi ele importante. Ghidurile actuale contraindică travaliul pe uter cicatricial în cazul unei incizii uterine clasice  - vertical - fiind cunoscut riscul crescut de ruptură uterină.

Istoricul familial contează mai puţin decât istoricul personal în luarea acestei dezicii. Riscul de complicaţii severe al uterului cicatricial este în cea mai mare parte pe timpul travaliului, astfel când gravida se află în travaliu ea trebuie să avertizeze de urgenţă personalul medical dacă observă o sângerare abundenţă bruscă, o durere importantă suprapubiană sau oprirea bruscă a contracţiilor uterine şi a mişcărilor fetale.

Avantajele naşterii naturale

Este dovedit ştiinţific faptul că riscul de complicaţii precum sângerări, infecţii sau de tipul celor embolice este mult mai scăzut în cazul naşterii naturale în comparaţie cu cezariana. De asemenea, nou-născutul va avea imunitatea mai bine dezvoltată şi un risc mai scăzut de obezitate şi boli astmatice în decursul vieţii. Mai mult, există şi avantajele ce ţin de confortul pacientei, şi anume: o recuperare mult mai rapidă, lactaţie instalată repede, mobilizare imediat după naştere şi o durere mult mai mică.

În schimb, operaţia cezariană predispune şi la anumite complicaţii specifice pe termen lung ce pot influenţa semnificativ o viitoare sarcină. „Printre cele mai serioase se numără inserţia anormală a viitoarei placente  - pe zona cicatricială, placentă cu aderenţa anormală - care predispune la complicaţii severe hemoragice ce pot pune viaţa pacientei în pericol la o viitoare naştere. O altă complicaţie este ruptura uterină în cazul unui travaliu ulterior, zona cicatricială fiind o porţiune cu rezistenţă scăzută a peretelui uterin, care poate pune atât viaţa mamei cât şi a nou-născutului în pericol“, conchide medicul Radu Botezatu.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările