Moderaţie la consumul de soia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva studii avertizează că estrogenii vegetali din compoziţia acestei leguminoase perturbă echilibrul hormonal al organismului. Majoritatea specialiştilor susţin consumul de soia datorită numeroaselor sale efecte benefice. Până la infirmarea celor nocive, unii recomandă moderaţie. 

Rafturile magazinelor s‑au umplut în această perioadă, ca în toate posturile, cu tofu, lapte de soia, şniţele şi cu alte preparate din această leguminoasă. Când vine vorba de efectele pe care le are consumul de soia asupra sănătăţii, oamenii de ştiinţă se împart în trei tabere.

Pe de o parte, unii susţin că soia este un aliment foarte sănătos şi recomandat îndeosebi în perioadele de premenopauză şi de menopauză.

„Soia conţine fitoestrogeni, adică estrogeni de origine vegetală cu efecte asemănătoare hormonilor produşi de ovare, dar mai slabe totuşi decât ale acestora. Ei atenuează unele manifestări ale menopauzei, cum sunt predispoziţia către infecţii urinare şi tulburările sexuale, dar pot să şi contracareze urmările periculoase ale acesteia, cum sunt osteoporoza şi bolile cardiovasculare", spune prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog la Institutul „C.I. Parhon" din Bucureşti.

Suspectată că Afectează fertilitatea bărbaţilor

De partea cealaltă, au apărut câteva studii care semnalează că fitoestrogenii pe care îi conţine soia dereglează hormonii din circulaţia sanguină.

O cercetare realizată în 2008 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Harvard" susţinea că bărbaţii care mănâncă soia o dată la două zile secretă o cantitate mai mică de spermatozoizi. Potrivit specialiştilor, aceasta ar fi consecinţa creşterii secreţiei estrogenice. În anul 2000, cercetătorii Daniel Doerge şi Daniel Sheehan, în trecut experţi ai Autorităţii americane de Reglementare a Medicamentelor şi Alimentelor (FDA) au contestat efectele pozitive susţinute de această instituţie.

Ei au argumentat, într-o scrisoare adresată chiar FDA-ului, că fitoestrogenii din soia inhibă secreţia hormonilor tiroidieni, având ca efecte adverse tiroidita autoimună şi guşa. Ulterior, au revenit asupra acestor afirmaţii, motivând că trebuie să existe şi alţi factori favorizanţi pentru ca aceste boli să apară, cum ar fi carenţa de iod şi sinteza deficitară a hormonilor.

Prudenţă la excese!

O a treia tabără de specialişti recomandă moderaţie în consumul de soia până la confirmarea prin studii mai aprofundate a efectelor pe care le produce.

„Teama că fitohormonii ar crea un surplus estrogenic nu este motivată decât în condiţiile în care alimentaţia ar fi bazată exclusiv pe soia. Ca orice exces, şi acesta ar putea fi nociv. În ceea ce priveşte perioada postului, ea nu este suficient de lungă pentru ca soia să-şi manifeste posibilele efecte nocive, chiar dacă este consumată zilnic", afirmă prof. dr.Constantin Dumitrache. 

"Metaanalizele, care sunt studii critice asupra tuturor lucrărilor apărute până la acel moment, nu au confirmat că soia ar avea efecte nocive."
Prof. dr. Gheorghe
Mencinicopschi

directorul Institutului
de Cercetări Alimentare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite