Mituri despre tratamentul cancerului de sân

Mituri despre tratamentul cancerului de
sân

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei

Experţii în tratarea cancerului mamar au întocmit o listă conţinând idei greşite care se întâlnesc frecvent atunci când vine vorba despre tratamentul cancerului de sân. Care sunt acestea potrivit European Society for Medical Oncology.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei şi principala cauză de deces a europencelor. Boala poate fi întâlnită şi la bărbaţi, însă mult mai rar.

La femei, cancerul de sân apare mai ales la femeile în vârstă, dar un caz din patru apare la femeile sub 50 de ani, potrivit statisticilor.

Depistat din vreme, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes, crescând şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Miturile vizavi de această boală nu sunt puţine. O listă a ideilor greşite care se întâlnesc frecvent a fost întocmită de medicii experţi de la European Society for Medical Oncology (ESMO).

Astfel, cancerul de sân nu este o boală care se dezvoltă într-un interval de zile sau săptămâni. Există întotdeauna timp pentru a cere o a doua opinie medicală, afirmă prof. dr. MartinePiccart, expertă în tratarea cancerului de sân.

În al doilea rând, o consultaţie multidisciplinară înainte de începerea tratamentului este deosebit de importantă şi nu trebuie în niciun caz ocolită. Medicul curant şi cel generalist ar trebui să primească un raport scris al acestei consultaţii.

Întregul tratament instituit se bazează pe o examinare anatomo-patologică realizată cu mare atenţie, într-un laborator unde medicii au mare experienţă. Solicitarea unei a doua opinii medicale şi a unui nou examen histopatologic este o idee foarte bună dacă testarea s-a făcut într-un laborator cu experienţă limitată în diagnosticarea cancerului de sân.

Accesul la tratamente şi strategii noi în cadrul unor studii clinice bine conduse are mai multe beneficii decât riscuri, în oricare din fazele bolii. Pacientele ar trebui să întrebe medicii despre aceste studii relevante pentru ele.

După ce o femeie a fost tratată de cancer la sân sarcinile sunt posibile. Mai ales dacă ovarele nu au fost afectate de anumite mediicamente oncologice toxice pentru ele. Nici sarcina şi nici alăptarea nu măresc riscul de recidivă a bolii.

 

citeste totul despre: