Mituri despre controversatul vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă). Ce e fals, ce e adevărat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţumită vaccinurilor, miliarde de copii au fost salvaţi de la boli infecţioase care în urmă cu câteva zeci de ani făceau ravagii în lume. Nici o altă descoperire medicală nu a adus mai multe beneficii pentru omenire decât vaccinarea, acest act atât de disputat în momentul de faţă şi care împarte populaţia în trei mari categorii.

O primă categorie este reprezentată de cei care sunt conştienţi de raportul risc-beneficiu şi acceptă să-şi imunizeze copiii; a doua tabără este întruchipată de cei care resping categoric vaccinarea din cauza unor informaţii eronate propagate în mediul virtual dar şi în numeroase publicaţii ale căror autori nu sunt nici pe departe îndreptăţiţi să-şi dea cu părerea vizavi de acest subiect; cea de-a treia categorie este formată din părinţii indecişi, care ştiu că este bine să îşi vacineze copiii dar care se tem totuşi de zvonurile negative. 
 

Vaccinul trivalent împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) este deseori adus în discuţie şi incriminat în rândul anti-vacciniştilor atunci când vine vorba de siguranţa vaccinării.

Există numeroase mituri în privinţa acestui vaccin, consecinţele acestora văzându-se în scăderea semnificativă a numărului de părinţi care refuză să-şi vaccineze copiii de teama reacţiilor adverse mai mult sau mai puţin adevărate. 

Un studiu realizat recent în Danemarca arată că unul din zece copii nu este vaccinat împotriva acestor trei afecţiuni ale copilăriei iar incidenţa lor a crescut spectaculos în ultimii ani, ca urmare a refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.

De curând, un copil a murit în Germania din cauza complicaţiilor apărute în urma rujeolei, relatează cei de la Sciencenordic.com. De fiecare dată când apar noi cazuri de rujeolă, oreion sau rubeolă, există riscul ca infecţia să se răspândească rapid în rândul copiilor nevaccinaţi, motiv pentru care sunt binevenite câteva lămuriri în privinţa riscurilor asociate vaccinului ROR, de care se teme majoritatea părinţilor şi care, de multe ori, sunt exagerate şi promovate agresiv de persoanele publice complet neavizate, fără studii care să le sprijine afirmaţiile.

Vaccinul NU conţine substanţe chimice în doze crescute, care pot da reacţii adverse grave

Substanţele din compoziţia vaccinului ROR - este de departe cel mai aprig subiect dezbătut pe forumurile de mămici. Se creează în acest spaţiu virtual o teorie a conspiraţiei greu de pătruns de o persoană raţională, cu capul pe umeri şi care ţine cont de sfaturile unui medic cu  experienţă şi studii vaste în domeniu.
De fapt, mercurul în stare pură nu este deloc utilizat în acest tip de vaccin. El ia forma tiomersalului, un conservant pe bază de etil-mercur care previne contaminarea cu bacterii, compus blamat de anti-vaccinişti pentru efectele sale negative asupra dezvoltării cognitive a copilului.

Tiomersalul este folosit în doze controlate în aceste vaccinuri, ca de altfel şi aluminiul sau alte substanţe privite cu suspiciune, nu sunt periculoase pentru sănătate şi joacă rol de stabilizanţi, de conservanţi ai vaccinului, iar prin folosirea lor se augmentează efectul benefic al vaccinurilor. Aceste ingrediente beneficiază de mulţi ani de studiu din partea unor experţi înainte de a fi introduse în vaccinuri şi puse ulterior pe piaţă, spune Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, membru al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.

Pâinea cea de toate zilele şi laptele, consumate de copil într-o singură zi, conţin niveluri mult mai mari de mercur şi aluminiu decât toate vaccinurile făcute pe tot parcursul copilăriei, adaugă medicul.

Reacţiile adverse la care părinţii fac cel mai des referire au loc în unul din 1.000 de cazuri şi constau în reacţii locale (roşeaţă, tumefacţie) sau sistemice (apariţia febrei), care trec  de la sine în scurt timp.

“De multe ori preferăm să absorbim informaţia negativă şi să ignorăm complet aspectele pozitive, ceea ce ne dăunează pe toate planurile, cu atât mai mult în privinţa vaccinurilor. Cred că vaccinarea ar trebui să fie o normă socială, un gest de responsabilitate faţă de propriii copii şi faţă de semenii noştri. Nu uitaţi că banala gripă a omorât mai mulţi oameni decât Primul Război Mondial! Acelaşi lucru se poate întâmpla dacă lucrurile scapă de sub control în privinţa vaccinărilor. Boli care până nu demult erau cazuri izolate devin astăzi din ce în ce mai vizibile iar riscul unei epidemii este iminent”, adaugă Dr. Valeria Herdea.

Vaccinul ROR şi riscul de autism, o teorie dezastruoasă apărută din  dorinţa de a fi în centrul atenţiei

Isteria vaccinului ROR şi riscul de apariţie a autismului, afecţiune care capătă din ce în ce mai mult teren din cauza unor factori rămaşi încă necunoscuţi, a pornit odată cu publicarea în revista medicală The Lancet a unui studiu realizat de Andrew Wakefield în Anglia, pe un eşantion de doar 12 copii proveniţi din relaţii cosangvine, unde partenerii consumau cantităţi mari de alcool şi existau mulţi factori de risc specifici în apariţia autismului.

“Un detaliu pe care mulţi oameni obişnuiţi nu îl ştiu este că acest medic a fost exclus din clinica unde profesa, tocmai pentru că utiliza practici neortodoxe pentru a obţine rezultate negative, care să şocheze populaţia şi care să îi aducă un capital de imagine. Pentru a determina dacă suspiciunea lui  Wakefield a fost corectă, cercetătorii au efectuat o serie de studii prin care au comparat sute de mii de copii care au fost vaccinaţi  cu sute de mii de copii care nu au fost vaccinaţi niciodată. Ei au descoperit că riscul de autism a fost acelaşi în ambele grupuri. Vaccinul ROR nu a provocat autism. Studiul controversat a avut însă timp, în cei câţiva ani de la publicare, să producă un val de consecinţe dramatice pentru populaţie, ca urmare a refuzului categoric de vaccinare. Mii de copii au murit până ca studiul să fie scos din revista medicală iar medicului să i se retragă dreptul de liberă practică.”, spune Dr. Valeria Herdea.

Procentul vaccinării în România este sub 85%. E foarte probabil ca în următorii ani să ne confruntăm cu o epidemie de boli infecţioase

Este foarte important pentru părinţi să conştientizeze că vaccinurile salvează vieţi. Ei trebuie să ţină cont că raportul cost-eficienţă atârnă în favoarea familiei lor dacă aleg să prevină astfel de boli, în loc să le trateze. Refuzul vaccinării este o dovadă de lipsă de informare, sau mai bine spus o informare din surse incorecte, o dovadă de inconştienţă şi ipocrizie ce poate avea repercusiuni grave asupra copiilor.

”O rată de vaccinare inferioară recomandărilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sănătate publică, crescând riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populaţia să cunoască pericolele care pot apărea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzătoare, deoarece vaccinurile oferă protecţie nu numai individului, ci şi colectivităţii, împiedicând transmiterea multor boli infecţioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizării trebuie să fie realizată exclusiv din surse credibile, de către profesionişti în domeniul medical sau de către persoane instruite în acest sens. Atragem atenţia că reticenţa cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedinte Societatea Română de Microbiologie. 

Săptămâna 24-30 aprilie este dedicată Imunizării prin Vaccinare, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cu acest prilej vor fi organizate diverse campanii de informare a publicului în privinţa beneficiilor vaccinurilor.
Potrivit unui raport OMS din 2013, unul din cinci copii nu este vaccinat. Peste 21 de milioane de decese au survenit ca urmare a lipsei vaccinului care să prevină boala. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite