Mituri despre cancerul colorectal. Semnele şi simptomele bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonoscopia este investigaţia medicală care depistează cancerul colorectal
Colonoscopia este investigaţia medicală care depistează cancerul colorectal

În foarte multe cazuri, cancerul colorectal poate fi prevenit. Este unul din top cinci cancere la femeile şi bărbaţii din SUA. American Cancer Society a întocmit o listă a celor mai frecvente mituri care circulă pe seama acestui tip de cancer şi care îi determină pe oameni să nu meargă la controale medicale regulate.

MIT. Cancerul colorectal este o boală a bărbaţilor

ADEVĂR: Acest tip de cancer este deopotrivă răspândit indiferent de gen. În SUA, în fiecare an circa 71.000 de bărbaţi şi 64.000 de femei sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer, potrivit American Cancer Society.

MIT. Cancerul colorectal nu poate fi prevenit

ADEVĂR: În foarte multe cazuri cancerul colorectal poate fi prevenit. Acest tip de boală debutează de obicei sub forma unor polipi la nivelul colonului. Dacă polipii sunt depistaţi din vreme, ei pot fi îndepărtaţi şi stopând cancerul chiar înainte de a se produce, potrivit cancer.org. Investigaţiile medicale prin care sunt depistaţi polipii sunt colonoscopia, CT-ul la nivelul colonului.  

Alte căi prin care se poate reduce riscul de cancer colorectal sunt păstrarea unei greutăţi normale, afectuarea exerciţiilor fizice regulate; limitarea timpului petrecut în fotoliu, în faţa televizorului; dietă compusă din cel puţin două porţii şi jumătate de vegetale şi fructe, în fiecare zi, precum şi cerealele integrale în locul celor rafinate; limitarea aportului de carne roşie şi procesată; un pahar de alcool pe zi pentru femei şi două maximum pentru bărbaţi; renunţarea la fumat.

MIT. Vârsta nu contează dacă e să faci cancer colorectal

ADEVĂR: cele mai multe cancere colorectale au fost depistate la persoane de 50 de ani şi peste. Din acest motiv, American Cancer Society recomandă controale regulate de la această vârstă. Persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta boala – cele care au cazuri de cancer în familie – trebuie să înceapă aceste controale mai devreme. O discuţie cu medicul în acest sens este indicată.

MIT. E mai bine să nu mergi la control pentru cancer colorectal pentru că, oricum, boala este mortală

ADEVĂR. Cancerul colorectal este tratabil. Dacă este depistat în fază incipientă, înainte de a se răspândi în organism, rata de supravieţuire la 5 ani este de 90%. Însă, întrucât multe persoane nu merg la controale şi nu se testează, doar 4 din 10 pacienţi sunt diagnosticaţi în faze timpurii de boală, astfel încât tratamentul să fie eficient.

Care sunt semnele şi simptomele bolii

De regulă, cancerul colorectal nu are simptome în fazele timpurii ale bolii, dar, dacă ele apar includ diaree, constipaţie, scaune închise la culoare care persistă mai mult de câteva zile; sângerări rectale, sânge în scaun, crampe şi dureri abdominale, slăbiciune, ameţeli, pierderi inexplicabile în greutate, anemie.

Multe dintre aceste simptome pot fi cauzate de alte afecţiuni decât cancerul colorectal şi anume de infecţii, hemoroizi sau de sindromul intestinului iritabil. De aceea, este important diagnosticul pus de medicul specialist.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite