Minune în lumea medicală: două femei au născut având utere transplantate de la mamele lor

Minune în lumea medicală: două femei au născut având utere transplantate de la mamele lor

Două suedeze au născut, având utere transplantate de la mamele lor Foto Shutterstock

Dacă vă întrebaţi care ar fi cel mai frumos cadou pe care îl poate face o mamă, două femei din Suedia au găsit răspunsul. Ele şi-au donat uterul fiicelor lor, care după transplant au adus pe lume doi băieţi sănătoşi.

Ştiri pe aceeaşi temă


Două femei au născut luna trecută în Suedia doi băieţi sănătoşi, după ce au suferit o operaţie de transplant de uter donat de mamele lor. Ele sunt primele femei din lume care aduc pe lume copii, folosind uterul în care s-au dezvoltat ele însele o generaţie mai devreme.

Evenimentul fără precedent aduce speranţe femeilor care doresc să aibă copii, dar fie s-au născut fără uter, fie am malformaţii importante sau au fost nevoite să-l îndepărteze din pricina unor afecţiuni.  Numai în Marea Britanie sunt 15.000 de astfel de cazuri, potrivit Daily Mail.

Cele două tinere mame fac parte dintr-un grup de nouă femei care au efectuat o operaţie transplant de uter, dintre care doar şapte au fost reuşite.

Aceasta este o rată de succes foarte bună pentru o nouă procedură chirurgicală. Dacă lucrurile vor continua să se desfăşoare la fel, atunci vom asista la un impact masiv asupra fenomenului mamei-surogat. Femeile ar prefera să aibă propriul lor copil şi să fie gravide decât urmărească sarcina unei alte femei“, a deccarat Allan Pacey de la British Fertility Society.

Henrik Hagberg, un profesor în medicina fetală la Kings College din Londra, care a fost prezent la prima naştere, a lăudat gestul bunicilor care au făcut histerectomii pentru a dona uterul fiicelor lor.

Este un cadou absolut extraordinar. Acesta este, probabil, cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru fiica ta“, a punctat acesta.

Pimul copil s-a născut având o greutate de 2.500 de grame, mama lui fiind o suedeză de 29 de ani, care a venit pe lume fără uter.

Mama celui de-al doilea băieţel, care la naştere a avut 2.700 de grame, are 34 de ani. Ea a suferit o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a uterului la vârsta de 20 de ani, ca parte din planul de tratament al cancerului.

Ambii copii au fost născuţi prin cezariană cu aproximativ o lună mai devreme de termen şi s-au alăturat lui Vincent, un alt băieţel a cărui naştere a intrat în istorie, el fiind primul copil născut în urma unui transplant de uter. Evenimentul a avut loc în luna septembrie, ca parte a proiectului Universităţii Gothenburg. Diferenţa e că mama lui Vincent a primit un uter de la o donatoare necunoscută.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările