Mic ghid de preparat dulceţuri sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru ca dulceaţa să ţină mult, trebuie fiartă în trei etape
Pentru ca dulceaţa să ţină mult, trebuie fiartă în trei etape

Gemul, dulceaţa şi magiunul pot fi foarte hrănitoare, cu condiţia să le preparăm în casă şi să nu folosim aditivi, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Soluţii pentru a te bucura tot anul măcar de o parte dintre beneficiile pentru sănătate ale fructelor de sezon, dulceţurile necesită respectarea unor paşi importanţi atunci când le preparăm.
Întâi de toate, contează foarte mult fructele pe care le alegem pentru dulceaţă. Ca să fie cât mai nutritivă şi mai dulce fără a fi necesar un adaos prea mare de zahăr, fructele trebuie să fie foarte coapte, proaspete şi sănătoase, neatacate. Astfel, ne vom asigura o cantitate mare de antioxidanţi.

Citeşte şi:
„Omniprezenţa sexualităţii produce frustrări. Însă disfuncţiile sexuale există de când lumea"

Lipsa exerciţiilor fizice, la fel de dăunătoare ca fumatul

Singurul adaos permis: zahărul

Cel mai important lucru pentru a obţine o dulceaţă sau un gem sănătos este să nu folosim aşa-numitele „fix-uri", care sunt atât de la modă. Acestea sunt, de fapt, o combinaţie de aditivi şi de arome artificiale, care scad din calitatea produsului final. Nici conservanţii nu sunt necesari, de fapt sunt chiar nocivi, fiindcă fac rău microflorei intestinale, ducând la ceea ce se cheamă în termeni medicali disbioză (dezechilibru al florei digestive), ce are drept consecinţă prăbuşirea sistemului imunitar.
Un ingredient nerecomandat în general, dar permis la prepararea dulceţii este zahărul, însă nu în exces. Mai mult decât atât, este acceptat şi zahărul cu pectină (substanţă organică din fructe care, amestecată cu apă, ia forma unei gelatine), dar trebuie să ne asigurăm că pectina este naturală.
Cantitatea de zahăr trebuie să fie raportată la capacitatea de gelifiere a fructelor, fiindcă unele dintre ele au un conţinut mai mare de pectină, adică, după cum spun gospodinele, leagă mai bine. Astfel, dulceţurile, gemurile sau magiunul preparate din mere, gutui şi chiar din prune necesită mai puţin zahăr adăugat sau chiar deloc.
Contrar teoriilor unor gospodine, nici aspirină nu este recomandat să punem în dulceaţă, în gem sau în magiun. Dacă se respectă metoda corectă de pasteurizare, aceasta nu este necesară. Mai mult, produsele cu aspirină adăugată pot fi nocive în special pentru persoanele care iau tratament anticoagulant.

Primul tratament preventiv anti-SIDA a fost aprobat

Se fierbe trei zile la rând

Dacă vrem să păstrăm dulceaţa peste iarnă, trebuie să o pasteurizăm timp de trei zile consecutive, prin procesul de pasteurizare fracţionată, care se mai numeşte şi tindalizare. Mai exact, în prima zi fierbi borcanele în baie de apă, le laşi să se răcească, în a doua şi a treia zi la fel, după care le pui într-un loc ferit de lumină. Prin acest proces se distrug nu doar formele vegetative ale drojdiilor şi ale bacteriilor, ci şi sporii.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite