Metode revoluţionare de a reda vederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul transplantului de cornee artificială, recuperarea durează mai puţin decât în cel  de cornee umană
În cazul transplantului de cornee artificială, recuperarea durează mai puţin decât în cel de cornee umană

Pentru persoanele care şi-au pierdut vederea, există acum o nouă soluţie terapeutică: corneea artificială. Aceasta imită perfect membrana oculară umană şi îmbunătăţeşte de până la patru ori capacitatea vizuală.

Anual, aproximativ 40.000 de europeni se află pe listele de aşteptare pentru un transplant cornean. Totuşi, găsirea unui donator este un proces de multe ori imposibil.

De aceea, încă de acum 20 de ani, cercetătorii încearcă să creeze un tip de cornee artificială care să aibă caracteristici cât mai apropiate celei umane.

Şi iată că, într-un final, medicii de la Universitatea „Linkopings" din Suedia au reuşit să îmbunătăţească  acuitatea vizuală, unor persoane cu probleme semnificative de vedere printr-un transplant de cornee biosintetică, creată în laborator. Toate acestea fără a mai fi necesară prelevarea de ţesut uman de la un donator.

O copie fidelă a corneei umane

Corneea artificială este produsă în totalitate dintr-un colagen biosintetic pe bază de drojdie şi de secvenţe de ADN uman. Astfel, ea este creată în aşa fel încât să imite cât mai fidel membrana transparentă a ochiului, ce reflectă lumina şi ajută la focusarea imaginii de către retină. Iar rezultatele cercetătorilor au arătat că transplantul cu acest tip de cornee permite regenerarea nervilor şi celulelor de la nivelul ochilor, dovedindu-se a fi o metodă viabilă de a restaura vederea.

Permite  regenerarea ţesutului ocular

După efectuarea transplantului, cele 10 persoane cărora li s-a implantat corneea artificială au fost monitorizate timp de doi ani. După această perioadă, medicii au constatat o îmbunătăţire a capacităţii vizuale de până la patru ori. În plus, aceştia susţin că transplantul de cornee artificială este o intervenţie fără riscuri majore pentru sănătate.

Specialiştii spun că succesul acestui tip de implant se datorează în primul rând faptului că permite ţesutului ocular să se regenereze. Un alt avantaj al acestei intervenţii este că, în anumite privinţe, recuperarea durează mai puţin decât în cazul transplantului de cornee umană şi, în plus, este exclus riscul de respingere a implantului.

Chirurgia refractivă, pentru cazuri mai uşoare

O altă metodă de a corecta definitiv defectele de vedere este şi chirurgia refractivă cu laser, recomandată persoanelor cu miopie, cu hipermetropie sau cu astigmatism. Astfel, tratamentul cu laserul Excimer acţionează direct la nivelul corneei, modificându-i raza de curbură şi subţiind-o fără a afecta ţesuturile interne ale ochiului.

Există şi proceduri de implantare a unor lentile intraoculare fără a îndepărta cristalinul natural, cum ar fi metoda phakic IOL. Aceeaşi intervenţie se face, în anumite situaţii, şi prin extracţia cristalinului transparent, după care se implantează o lentilă intraoculară. Tot pe principiul modificării formei corneei se bazează unele proceduri de implantare a unor segmente ­inelare intracorneene.

Corneea din plastic, deja în uz

Transplantul de cornee ­dintr-un material plastic special este o procedură care se aplică deja pentru a reda vederea persoanelor în cazul cărora transplantul de cornee umană nu a reuşit sau ­care au şanse mici de a găsi un donator. O astfel de intervenţie a fost făcută anul acesta pentru prima dată şi la noi în ţară, la o clinică privată din Oradea. Până în prezent, transplanturi de cornee artificială au mai fost făcute în SUA şi în vestul Europei.

Specialistul nostru
Dr. Adina Grigorescu

medic specialist oftalmolog

Există multiple boli care pot afecta corneea şi implicit vederea şi al căror tratament constă în transplant de cornee (keratoconus, keratopatie buloasă, cicatrici corneene sau degenerescenţe corneene). Sunt însă şi afecţiuni sistemice sau corneene în care transplantul de cornee umană are şanse mici de reuşită.

În special pentru aceste cazuri s-au creat implanturile de cornee artificială sau keratoprotezele. În plus, în prezent, cercetători din Canada şi din Suedia lucrează la o nouă metodă de recuperare a vederii pierdute prin afecţiunile corneene. Aceştia încearcă să creeze un nou tip de cornee artificială, prin introducerea unei matrice extracelulare de colagen în ochi, care să stimuleze regenerarea celulelor corneene.

Eficient

Implantul de cornee artificială permite regenerarea nervilor şi a celulelor de la nivelul ochilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite