Metodă de întinerire bazată pe microace de mare viteză. Ce este şi cum funcţionează microneedling-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade producţia de colagen din piele
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade producţia de colagen din piele

Microneedling-ul este o procedură menită să stimuleaze procesul natural de sinteză a colagenului, proteina responsabilă de elasticitatea şi fermitatea pielii, prin înţepături simultane cu microace de mare viteză.

În ultimii ani, microneedling-ul a devenit una dintre cele mai populare metode de rejuvenare la nivel mondial. Dr. Lucian Russu, medic dermatolog în cadrul Spitalului de dermatologie Bioderm explică modul în care funcţionează tehnologia microacelor, dar şi beneficiile celei mai avansate tehnologii de microneedling,  Dermapen 4, disponibilă şi în România.

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea îşi pierde din elasticitate şi fermitate. Cauza principală o reprezintă reducerea producţiei de colagen, proteina responsabilă de menţinerea fermităţii şi aspectului tânăr al pielii.

Deşi nu putem combate efectele timpului asupra pielii, putem încetini procesul de îmbătrânire, iar una dintre cele mai în vogă terapii de rejuvenare la ora actuală este microneedling-ul – cunoscută şi ca terapia de inducţie a colagenului.

„Procedura se realizează cu ajutorul unui dispozitiv cu microace de un diametru foarte mic, cu care se produc leziuni controlate ale pielii, pentru a stimula producţia de colagen nou şi elastină. Acest colagen nou produs va conduce la rejuvenarea pielii, prin umplerea ridurilor fine, estomparea cicatricilor şi îmbunătăţirea texturii şi fermităţii“, explică dr. Lucian Russu. 

dermatologie microace

O şedinţă durează 30 de minute

Terapia de inducţie a colagenului este o procedură eficientă, minim invazivă şi foarte puţin dureroasă, iar la nevoie, se poate face cu anestezie locală, mai spune specialistul. Timpul de recuperare este, de asemenea, foarte scurt. O şedinţă de microneedling durează, în general, 30 de minute, în total, recomandându-se minimum patru şedinţe, efectuate la un interval de două-trei săptămâni. Rezultatele se văd chiar după prima şedinţă: pielea devine mai fermă, cu o textură îmbuntăţită, iar ridurile fine se estompează. Procesul de producţie de colagen continuă însă mult timp după efectuarea sedinţei de microneedling.

„După şedinţele de microneedling, pacientul îşi poate continua liniştit activitatea, iar eventualele reacţii adverse  - eritem, edem sau senzaţie de piele uscată - dispar în cel mult 72 de ore de la intervenţie. Procedura nu se limitează doar la nivelul feţei, ci poate fi realizată şi pe braţe, picioare, trunchi sau abdomen”, adaugă dr. Lucian Russu.

Microneedling versus tratamente laser şi peeling chimic

Tratamentul cu microace poate fi efectuat în siguranţă de adulţi la orice vârstă, în special după 30 de ani, când producţia de colagen începe să scadă, iar semnele îmbătrânirii devin mai vizibile.

Spre deosebire de tratamentele laser, terapia microneedling are avantajul că nu provoacă arsuri şi nici hipopigmentarea pielii  - albirea pielii. De asemenea, timpul de recuperare după şedinţele de microneedling este mai mic comparativ cu alte proceduri laser sau cu  peelingul chimic. „În plus, terapia de inducţie a colagenului poate fi asociată, la nevoie, şi cu alte proceduri estetice, cum ar fi peelingul chimic sau PRP  - în special pentru căderea părului“, mai spune medicul dermatolog.

Procedura nu le este recomandată persoanelor cu istoric de cicatrici cheloide  - cicatrici care nu se estompează în timp şi îşi măresc dimensiunea, cu tulburări de coagulare a sângelui şi femeilor însărcinate.

 „Concret, Dermapen 4 este la fel de eficient ca tratamentele laser şi peelingurile chimice, dar este lipsit de reacţiile adverse ale acestora”, explică dr. Lucian Russu.

Spre deosebire de celelalte generaţii de dispozitive, acesta oferă medicului dermatolog posibilitatea să poate regla viteza şi adâncimea la care se lucrează, iar durerea este redusă semnificativ. „Dermapen 4 are un capăt cu ace de unică folosinţă, care execută microînţepături controlate  - peste 1.000 de înţepături/secundă, a căror profunzime poate ajunge până la 3 milimetri, în funcţie de zona pe care se lucrează şi problema avută în vedere. Adâncimea mare la care se lucrează face posibilă folosirea acestuia într-o gamă largă de afecţiuni. Pe lângă faptul că ajută la rejuvenare, tratarea leziunilor pigmentare, a diverselor forme de acnee şi vindecarea cicatricilor, acesta este recomandat în tratamentul vitiligo, dar şi în caz de rozacee, dermatită seboreică, alopecie  - căderea excesivă a părului“, mai spune medicul dermatolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite