Mercurul din peşte, periculos pentru gravide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza toxinelor acumulate în carnea anumitor specii, specialiştii recomandă cel mult o masă cu peşte pe săptămână sau o dată pe lună pentru femeile însărcinate.

Cantitatea de mercur din organism este direct asociată cu riscul apariţiei bolilor cardiace, relevă un studiu internaţional, apărut în prestigioasa publicaţie „The New England Journal of Medicine“.

Studiul, care a cuprins mai multe sute de persoane din nouă ţări, a evidenţiat faptul că nivelul de mercur existent în unele specii de peşti anulează efectele benefice ale anumitor acizi graşi (cum este cazul acizilor de tipul Omega3) şi pot creşte riscul apariţiei unui atac de cord - în special infarct. Cercetătorii au ţinut sub observaţie 684 de bărbaţi care au făcut infarct şi 724 de bărbaţi, din aceeaşi ţară, care nu au suferit atacuri de cord.

Rezultatele studiului au arătat că nivelul concentraţiei de mercur din organismul celor care au suferit un atac de cord era cu 15 la sută mai mare decât în cazul celor care nu sufereau de boli de inimă. „Rezultatele obţinute sugerează că mercurul descoperit în compoziţia cărnii anumitor peşti ar putea anula beneficiul consumului de acizi graşi existenţi în compoziţia aceloraşi peşti” relevă dr. Eliseo Guallar, cel care a coordonat studiul de la institutul John Hopkinscare.

Specialiştii americani de la autoritatea naţională care controlează siguranţa produselor alimentare şi medicamentoase, „Food and Drug Administration“ (FDA), consideră că este nevoie de aprofundarea studiilor şi le recomandă consumatorilor să mănânce în continuare în special peşte şi fructe de mare în care nivelul de mercur nu este atât de ridicat: sardele, somon şi creveţi. 

Creierul fătului, în pericol

Femeile însărcinate, dar şi cele care au plănuit să rămână însărcinate ar trebui să nu mănânce anumite tipuri de peşte, sunt de părere cercetătorii americani. Ei recomandă femeilor însărcinate să renunţe la carnea peştilor enumeraţi anterior, deoarece aceste specii pot conţine urme de mercur care dăunează dezvoltarea creierului fătului.

Specialiştii susţin însă că o femeie însărcinată care a mâncat o cină preparată din peşte-spadă, de exemplu, nu trebuie să intre neapărat în panică, pentru că riscul vătămării creierului copilului încă nenăscut apare în timp, în urma consumului repetat de peşte, nu de la o singură masă.

Dozele toxice

Deşi peştele este recomandat ca fiind o hrană sănătoasă,  aceste specii asimilează în organismul lor cantităţi de mercur care pot provoca malformaţii congenitale ale fătului. Cercetătorii sunt de părere că o femeie însărcinată poate mânca peşte numai cu condiţia să varieze cât mai mult speciile din meniu, de la moluşte la peştii mici, oceanici.

Instituţiile canadiene responsabile de calitatea alimentelor (Agenţia canadiană de inspecţie a alimentelor - ACIA şi Santé Canada) explică faptul că mercurul prezent în mod normal în roci, lacuri, cursuri de apă şi oceane, dar adăugat şi de activităţile umane se transformă sub acţiunea unor bacterii într-o formă organică, mult mai toxică, denumită metilmercur.

Acesta se fixează mult mai uşor în ţesuturile peştilor şi se acumulează în carnea acestora, atingând astfel niveluri foarte crescute.

Santé Canada a fixat, spre exemplu, ca limită acceptabilă, o concentraţie de metilmercur de 0,5 părţi per milion (ppm) în carnea peştilor comercializaţi. În urma măsurătorilor s-a descoperit că, în general, carnea de rechin, peşte-spadă sau ton (proaspăt sau congelat) are o concentraţie ce variază între 0,5 şi 1,5 ppm.

Nu este şi cazul tonului în conservă, a cărui concentraţie este limitată la 0,5 ppm de testele făcute în momentul procesării, dar şi de faptul că de regulă peştii folosiţi pentru conserve sunt mai mici, mai tineri, deci nu au timp să acumuleze doze toxice de metilmercur în ţesuturi. Aceste instituţii recomandă ca astfel de tipuri de peşte să fie consumate cel mult o dată pe săptămână, iar în cazul femeilor însărcinate şi al copiilor mici, cel mult o dată pe lună.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite