Melanomul malign, cel mai agresiv cancer de piele, poate apărea din senin

Melanomul malign, cel mai agresiv cancer de piele, poate apărea din
senin

Aluniţele apărute din senin ar trebui să vă trimită la medicul dermatolog  FOTO Arhivă

Aşa cum suntem sfătuiţi să facem an de an analizele medicale de rutină, tot astfel ar trebui să mergem şi la dermatolog, pentru un control, cel puţin o dată la 12 luni. Motivul principal: depistarea precoce a cancerului de piele, boală cu care sunt diagnosticate în fiecare an peste 3 milioane de persoane din întreaga lume, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă


Expunerea la soare fără niciun fel de măsură de protecţie are consecinţe dramatice şi tot mai des întâlnite. „Controlul anual al pielii este obligatoriu cu atât mai mult cu cât recent a fost tras semnalul de alarmă asupra riscului sporit de a dezvolta melanom malign de novo (din senin) - chiar şi în cazul persoanelor care nu au aluniţe. Iată, lipsa acestora nu este o asigurare de sănătate veşnică, deoarece persoanele care nu le au pot face cancere cu evoluţie mai gravă. Controlul anual permite surprinderea din timp a unor leziuni cutanate riscante”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Aluniţele şi alte semne ale cancerului de piele

Aluniţele sunt primele semne de pe piele care trebuie să vă pună pe gânduri, mai ales dacă sunt asimetrice, au margini neregulate, mai multe culori şi cresc în dimensiune. Dar nu sunt singurele. Şi leziunile provocate de expunerile la ultraviolete, precum keratozele solare, pete roşii, aspre şi descuamate, de pe faţă, scalp, urechi, braţe, se pot transforma în carcinoame spinocelulare, o formă de cancer cutanat. „Se pot întâlni concomitent mai multe aluniţe active pe pielea unei persoane, precum şi mai multe leziuni canceroase independente la acelaşi pacient”, explică dr. Mihaela Leventer.  

Depistat în primele stadii, cancerul de piele se tratează cu succes

Cancerul de piele se tratează cu succes dacă este depistat în stadii incipiente. În cazul în care pacienţii ajung târziu la medic, consecinţele pot fi dintre cele mai grave. „Persoanele în stadii avansate de cancer cutanat suferă mutilări importante. Carcinoamele bazocelulare, deşi nu au un risc vital, pot distruge structuri anatomice importante. Am văzut, adesea, pacienţi fără buză, nas, ureche sau un ochi trăind cu un imens handicap. Unele tumori au o evoluţie spre deces dacă nu sunt tratate în stadii incipiente. Ignorarea semnelor pielii produce multă suferinţă şi costuri ulterioare mari”, afirmă medicul.

La ora actuală, costurile unei intervenţii de eliminare a unei leziuni maligne în stadii incipiente încep de la 200 de lei într-o clinică privată. Însă sumele investite în tratament cresc în cazurile în care boala este avansată şi se impun teste precum biopsia, analizele imunohistochimice, depistarea de ganglion santinelă şi investigaţiile radiologice.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: