Medicover: Ce pot face dacă am diabet? (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul de diabet zaharat se refera la un grup de afectiuni care sunt caracterizate prin afectarea metabolismului glucozei, in sensul cresterii anormale, de durata, a nivelului de glucoza din sange. Diabetul zaharat tipul 1 si 2 sunt ireversibile (nu se vindeca), in timp ce prediabetul si diabetul gestational (de sarcina) pot fi reversibile (se pot vindeca).

Cum se manifesta?

Uneori nu exista nicio manifestare a diabetului si acesta este descoperit intamplator la o analiza de sange de rutina, cand apare o valoare peste normal a glicemiei (glucoza din sange). Chiar daca este asimptomatic, diabetul afecteaza organismul si scade speranta de viata.

Alteori, cand valorile glicemiei sunt foarte mari, pot aparea:

• Sete

• Urinare frecventa

• Foame exagerata

• Oboseala

• Scadere in greutate inexplicabila

• Vedere incetosata

• Vindecare greoaie a ranilor

• Infectii frecvente (ale pielii, urinare, vaginale, ale gingiilor)

Desi tipul 1 de diabet zaharat poate aparea la orice varsta, el este tipic intalnit in timpul copilariei si adolescentei.

Tipul 2 de diabet, cel mai frecvent, apare in general la persoanele obeze si este tipic pentru persoanele mature, desi in ultima vreme se inregistreaza o crestere a incidentei sale si in randul copiilor.

Complicatiile pe termen scurt sunt

1. cetoacidoza diabetica, o stare care poate merge pana la coma. Apare cand exista un deficit foarte mare de insulina. Aceasta complicatie este amenintatoare de viata daca nu este descoperita la timp si tratata corespunzator. Tratamentul cetoacidozei diabetice, in situatii grave, are loc in spital in sectia de terapie intensiva.

2. hipoglicemia - in general scaderea <60 mg/dl a glicemiei la o persoana cu diabet produce manifestari de hipoglicemie. Aceasta apare fie din cauza omiterii unei mese, fie prin supradozarea medicamentelor antidiabetice, fie prin efectuarea unei activitati fizice intense sau prin consum de alcool.

Complicatiile pe termen lung se dezvolta progresiv. Cu cat nivelurile glicemiei sunt mai prost controlate (mai mari) de-a lungul timpului, cu atat riscul de aparitie a complicatiilor este mai mare.

Complicatiile diabetului pe termen lung ameninta viata si scad speranta de viata.

Pot aparea urmatoarele tipuri de complicatii:

* boli cardiovasculare (cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral, ateroscleroza),

* neuropatie (= afectarea fibrelor nervoase - se manifesta prin intepaturi, furnicaturi, senzatie de arsura sau de durere, care incepe la nivelul degetelor de la picioare si, lasata netratata, poate duce la pierderea sensibilitatii; se pierde senzatia de atingere, de caldura, de frig, de durere la nivelul picioarelor si pot aparea accidente din acest motiv; alte semne de afectare nervoasa pot fi: voma, diareea, constipatia, impotenta),

* nefropatia (afectarea rinichilor - duce la insuficienta renala, care in faza finala necesita dializa sau transplant renal,

* retinopatia (afectarea retinei - scaderea acuitatii vizuale pana la orbire),

* arteriopatia (afectarea vaselor de sange, in special de la membrele inferioare poate duce la dureri, infectii si amputatie),

* ulcere trofice (aceste rani apar in special la nivelul picioarelor, ca urmare a afectarii nervilor si vaselor de sange de aici);

* probleme ale articulatiilor si oaselor (osteoporoza, osteoartrite)

Cum se trateaza diabetul?

Tratamentul consta in dieta hipoglicemianta (care sa scada glucoza din sange), medicamente antidiabetice orale si insulina, in diverse combinatii, pe care medicul vi le va prescrie, in functie de tipul de diabet, de varsta, de activitatea fizica pe care o efectuati, de vechimea diabetului si de alti factori.
Indiferent insa de acesti factori, toate persoanele care au diabet zaharat trebuie sa se straduiasca sa aiba o greutate normala, sa faca cel putin 30 minute/zi activitate fizica si sa mentina o dieta sanatoasa.

Contrar perceptiei generale, nu exista o dieta prestabilita de diabet. Nu veti avea restrictii care sa impuna o alimentatie plictisitoare sau lipsita de gust.

Din contra, dieta va consta intr-o multitudine de fructe, legume si vegetale, cereale integrale, lactate si mai putine produse rafinate, fara dulciuri.


O alta necesitate pentru o buna ingrijire a diabetului este monitorizarea (determinarea periodica) valorilor glicemiei. In functie de tratamentul stabilit, acest lucru trebuie sa se intample de mai multe ori pe saptamana, pana la de mai multe ori pe zi.

Este necesar sa invatati de la echipa medicala care va ingrijeste in ce mod nivelul glicemiei este influentat si variaza ca raspuns la activitatea fizica, medicamente, boli intercurente, consum de alcool, stres.

O buna monitorizare a diabetului include si efectuarea analizei HbA1c (hemoglobina glicata) la fiecare 3 luni.

Citeste articolul complet!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite