Nou tip de cancer ce are legătură cu implanturile mamare - avertisment al medicilor francezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Implanturile mamare, noi semne de îngrijorare
Implanturile mamare, noi semne de îngrijorare

Autorităţile sanitare sunt alarmate de un nou tip de cancer identificat în ultimii trei ani, care ar putea avea legătură directă cu implanturile mamare, scrie „Le Parisien“.

După scandalul implanturilor de tip PIP, autorităţile sanitare franceze avertiză că un nou tip de cancer ar putea avea legătură directă implanturile mamare.

Potrivit medicilor oncologi, limfomul AGC-AIM sau limfom anaplastic cu celule mari este o tumoare care apăre la purtătorii de proteze  şi nu s-a depistat nici un caz la persoane care să nu poarte astfel de implanturi. Optsprezece cazuri au fost diagnosticate în trei ani, în Franţa, 173 în lume. Din cele 18 cazuri raportate în Franţa, 14 au avut implantate proteze mamare produse de producătorul american Allergan.

Trebuie reamintit că anul trecut compania PIP care producea implanturi mamare pe bază de silicon industrial s-a aflat în centru unui mare scandal după ce s-a depistat în Franţa că printre cele 30.000 de femei cărora le-au fost implantate proteze PIP, 20 au făcut diverse forme de cancer, fără să se demonstreze însă vreo legătură cu respectivele implanturi. PIP nu producea doar proteze mamare ci şi implanturi pentru bărbaţi: pectorali falşi, implanturi fesiere şi proteze pentru testicule.

Apariţia acestui nou tip de cancer îngrijorează autorităţile din domeniul sănătăţii. Potrivit Le Parisien, experţii de la Institutul de Cancer au propus listarea acestui limfom de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar ministerul francez al Sănătăţii a cerut vigilenţă maximă. Medicii şi-au propus să-şi avertizeze pacienţii faţă de acest nou tip de cancer şi cer interzicerea unor tipuri de implanturi mamare.

Limfomul anaplastic cu celule mari este o formă rar întâlnită de cancer al sistemului imunitar. Un studiu recent arată că 90% dintre cazurile depistate recent au fost diagnosticate la femei care aveau un anumit tip de implant mamar - cu capsulă cu suprafaţa texturată.

Implanturile mamare sunt alcătuite dintr-o masă de gel siliconic sau ser fiziologic închisă într-un înveliş  (capsulă) a cărui suprafaţă poate fi netedă sau mai aspră  (texturată). 

Se considera că implanturile cu suprafaţă texturată sunt mai stabile şi asociate cu un risc mai mic de apariţie a aşa-numitei contracţii capsulare, ceea ce micşorează riscul apariţiei unor cicatrice inestetice la nivelul sânului.

Însă un studiu recent sugerează că această suprafaţă texturată oferă un mediu bun de înmulţire pentru anumiţi germeni patogeni ce pot declanşa apariţia limfomului anaplastic cu celule mari (ALCL). 

În ţările în care se folosesc pe scară largă asemenea implanturi – precum Marea Britanie şi Australia – numărul cazurilor de ALCL a crescut şi este de aşteptat să crească şi în viitor, spune prof. Anand Deva, conducătorul studiului realizat la Australian School of Advanced Medicine, din cadrul Universităţii Macquarie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite