Medicamentele care scad aciditatea gastrică reduc eficienţa unor tratamente anticancer. Studiu

Medicamentele care scad aciditatea gastrică reduc eficienţa
unor tratamente anticancer. Studiu

Tot mai multe studii un în evienţă interacţiunea dintre medicamentele anticancer cu alte medicamente

Reducerea este atât de brutală încât pune în pericol viaţa pacienţilor care iau aceste pastile, arată un studiu al oncologilor francezi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ca urmare, medici şi farmacişti ar trebui să monitorizeze pacienţii care iau aceste tratamente simultan, a declarat dr. Olivier Mir, oncolog şi farmacolog la Institutul Gustave Roussy, din Paris şi unul dintre semnatarii studiului.

La pacienţii cu sarcom de ţesuturi moi cu metastaze, „utilizarea concomitentă a unui medicament care reduce aciditatea gastrică şi a pazopanib (un medicament pentru cancer comercializat sub denumirea de Votrient), reduce semnificativ supravieţuirea fără progresia bolii, precum şi supravieţuirea global“, conchide acest studiu, publicat în revista Clinical Cancer Research şi citat de agerpres.ro.

Autorii au analizat datele a 333 de pacienţi incluşi în două studii clinice realizate de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline pentru a cere autorizaţia de introducere pe piaţă a Votrient pentru tratamentul sarcoamelor.

Cu cât este redusă supravieţuirea, în medie

Rezultatul: la pacienţii care au luat un medicament antiacid timp de cel puţin 80% din durata tratamentului cu pazopanib, durata medie de supravieţuire fără progresia cancerului a fost de numai 2,8 luni, comparativ cu 4,6 luni în cazul celor care nu au utilizat tratamentul antiacid.

Iar supravieţuirea globală medie a fost de 8 luni pentru cei cu medicamente antiacid timp de cel puţin 80% din durata tratamentului cu pazopanib, "comparativ cu 12,6 luni pentru cei care nu au luat" medicamente împotriva acidităţii gastrice.

Studiile anterioare au demonstrat deja că tratamentele împotriva acidităţii gastrice, precum omeprazolul (Mopral), esomeprazolul (Inexium) şi ranitidina (Azantac), reduc nivelul de pazopanib din sângele pacienţilor cu tumori, a reamintit Institutul Gustave Roussy.

În concluzie, "comprimatele de pazopanib administrate pe cale orală trebuie să treacă într-un mediu acid, adică în stomac, pentru a se dizolva. Deoarece funcţia principală a tratamentului antiacid este de a reduce aciditatea din stomac, aceste medicamente pot scădea absorbţia de pazopanib", a explicat medicul Olivier Mir.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: