Medicamentele contra osteoporozei, eficiente în mai multe tipuri de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele care tratează osteoporoza dau rezultate şi în cancerele de colon, mamar şi de plămâni Foto Arhiva Adevărul
Medicamentele care tratează osteoporoza dau rezultate şi în cancerele de colon, mamar şi de plămâni Foto Arhiva Adevărul

Medicamentele folosite în prevenirea şi tratamentul osteoporozei, boala caracterizată de pierderea progresivă de masă oasoasă, s-au dovedit a fi eficiente şi împotriva anumitor tipuri agresive de cancer pulmonar, mamar şi de colon.

Medicamentele pe bază biofosfanaţi, administrate ca tratament de bază pentru prevenirea şi tratarea osteoporozei, sunt eficienţi şi împotriva anumitor tipuri agresive de cancer pulmonar, mamar şi de colon, potrivit unor experimente efectuate pe şoareci şi pe celule umane, informează Mediafax.

Bifosfonaţii blochează în aceste cancere acţiunea proteinelor - denumite receptori ai factorului de creştere epidermică (HER) - care, de obicei, accelerează proliferarea celulelor canceroase.

Caracteristicile anticancer ale bifosfonaţilor au fost deja observate la femeile diagnosticate cu cancer mamar.

Medicii au mai observat că pacienţii care luau bifosfonaţi pe cale orală pentru tratarea osteoporozei prezentau o incidenţă mai scăzută de cancer la colon şi mamar, demonstrând proprietăţile preventive ale acestui tratament.

Studiul nostru a evidenţiat un mecanism care ar putea să permită folosirea bifosfonaţilor în tratarea şi prevenirea unui număr mare de cancere pulmonare, mamare şi de colon, a căror agresivitate este alimentată de receptorii HER“, a explicat profesorul Mone Zaidi, profesor la Facultatea de medicină Mount Sinai din New York.

Dacă testele clinice confirmă efectele anticancer ale bifosfonaţilor, aceste medicamente ar putea fi utilizate foarte repede în spitale, întrucât sunt deja aprobate de Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA).

Bifosfonaţii ar putea reprezenta un aport consistent în arsenalul terapeutic împotriva cancerelor de plămân, de colon şi de sân. Pacienţii diagnosticaţi cu aceste trei tipuri de cancer sunt purtători ai acestei gene în 30%, 90% respectiv 20% din cazuri.

Rezultatele studiul au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite