Medicamentele inovative cresc speranţa de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi medicamentele noi se iau conform sfatului medicului
Şi medicamentele noi se iau conform sfatului medicului

Aproape o treime din creșterea longevităţii se datorează faptului că medicamentele noi au luat locul celor vechi.

Creşterea speranţei de viaţă la naştere în ultimii 40 de ani poate fi atribuită şi medicamentelor inovative. Concluzia aparţine profesorului Frank Lichtenberg de la Universitatea Columbia, New York, care a prezentat în România rezultatele studiului său „Valoarea medicamentelor pentru societate".

Începând cu anul 1960, populaţia statelor din OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) trăieşte cu până la 10 ani mai mult decât în perioadele anterioare. În Germania, speranța de viață la naștere a crescut cu 1,4 ani în perioada 2001-2007. Iar ipoteza profesorului Lichtenberg este că acest lucru se datorează în mare parte noilor tratamente puse pe piaţă.

Printre efectele folosirii medicamentelor de ultimă generaţie s-ar număra, potrivit studiului american, creşterea duratei şi a calităţii vieţii, creşterea productivităţii, scăderea ratei dizabilităţilor şi a ratei de spitalizare. Astfel, în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare, economiile realizate prin reducerea spitalizării au fost de 3,7 ori mai mari decât costul medicamentelor inovative responsabile de acest efect. 

Cât priveşte cancerul, în Germania s-a observat o scădere a ratei mortalităţii datorate acestei boli între anii 1982-2004 cu aproape 40%. De asemenea, în SUA, rata supravieţuirii pacienţilor cu cancer a crescut cu 31% între anii 1975-2000.

OCDE numără 34 de ţări membre, dintre care majoritatea sunt ţări bogate. România nu face parte din organizaţie.




Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite