Medic pediatru: „Recomand vaccinul antigripal de la vârsta de 6 luni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imunizarea în faţa gripei trebuie făcută an de an pentru că virusurile se modifică şi apar mereu noi tulpini. Copiii şi bătrânii sunt cei mai expuşi riscului de complicaţii.

Sezonul de gripă se apropie, iar cei care vor să se imunizeze ar trebuie să-şi facă vaccinul antigripal în octombrie. Acest vaccin trebuie făcut an de an pentru că virusurile se modifică şi apar mereu noi tulpini. Copiii şi bătrânii sunt cei mai expuşi riscului de complicaţii care pot duce până la deces.

Dr. Valeria Herdea, medic primar pediatru, medic de familie, recomandă vaccinarea copiilor, încă de la vârsta de 6 luni. „Recomand categoric vaccinul antigripal de la vârsta de 6 luni. Tetravalentul se face peste vârsta de 3 ani, iar celălalt de la 6 luni. Şi atenţie, anul acesta au fost multe cazuri de gripă la copii mai mari care nu au fost protejaţi prin vaccinare, pentru că virusurile se modifică, sunt extrem de inteligente, iar vaccinul antigripal trebuie mereu refăcut, în funcţie de tulpinile care circulă“, a explicat medicul pediatru.

„Nu vin la vaccin în ajun de Crăciun“

Dr. Herdea adaugă că, nu de puţine ori, la cabinet, pacienţii refuză să se mai vacineze pentru că, spun ei, s-au vaccinat şi tot au făcut gripă. „Ai făcut, dar cu o tulpină care nu era inclusă în vaccin şi ai făcut-o tocmai pentru că ai trecut prin varicelă şi ţi-a scăzut imunitatea“, este replica medicului.

De aceea, mai spune specialistul, în fiecare an, trebuie să fim atenţi, să mergem la medicul de familie şi să întrebăm: mă vaccinez sau nu? „Dacă nu aveţi vaccin, ce-mi recomandaţi să cumpăr? Mă duc la farmacie, cum îl transport? Când vin să mă vaccinaţi? Nu vin la vaccin în ajun de Crăciun. Vaccinarea se face în octombrie, cel mult la începutul lui noiembrie. Noi vaccinăm până târziu, în martie, pentru că, din păcate, au fost cazuri foarte multe“.

Dar, ca să ai efect preventiv e bine să nu te apuci să te vaccinezi după ce cinci membri ai familie tale au ajuns în spital. „Nu trebuie să şi vedem că se întâmplă, trebuie să avem o atitudine preventivă. Nu-mi place cuvântul trebuie - este incorect şi este un cuvânt imperativ. Dar, de multe ori, îl folosesc pentru că, de multe ori, valorează mai mult decât v-aş ruga frumos să vă gândiţi şi să vă protejaţi, pe care îl folosim cel mai des“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite