Medic estetician: „Indiferent de abordarea chirurgicală, o intervenţie lasă urme“. De ce depinde aspectul unei cicatrici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cicatricile apar ca urmare a procesului de vindecare a unei răni. Fie că apar în urma unor afecţiuni ale pielii sau a unor intervenţii chirurgicale, organismul „lucrează” la repararea acelor leziuni.

Teama de cicatrici reprezintă, de cele mai multe ori, una dintre principalele cauze pentru care pacienţii, în special femeile, amână intervenţii chirurgicale necesare, fie cu laserul, fie cu bisturiul. Aspectul unei cicatrici depinde însă, în mare parte, de dimensiunea inciziei, de sutură, dar şi de moştenirea genetică a pacientului, explică medicii specialişti. Indiferent de aceste aspecte şi de „gene”, cu ajutorul tratamentelor moderne, cicatricile se pot estompa sau chiar şterge de pe piele,dau asigurări aceştia.

Cicatricile apar ca urmare a procesului de vindecare a unei răni. Fie că este vorba de cicatrici care apar ca urmare a diferite afecţiuni ale pielii sau ca urmare a unor intervenţii chirurgicale, organismul „lucrează” la repararea acelor leziuni. Mai exact, produce colagen, o proteină responsabilă de elasticitatea şi flexibilitatea pielii, pentru a putea „închide” mai repede ţesutul.

Deseori, se formează o „coajă”, care are rolul de a proteja rana de agenţi infecţioşi pe tot parcursul procesului de vindecare. Atunci când procesul de vindecare se încheie, această coajă se usucă şi cade, lăsând în urmă un semn  - cicatrice - care poate fi roz pal, maro sau apropiat de culoarea pielii.

Teama de cicatrici, mai mare decât cea de operaţie

Teama de cicatrici este, de foarte multe ori, mai mare decât cea de intervenţia în sine, potrivit medicilor. Aspectul unei cicatrici depinde în mare parte de dimensiunea inciziei, dar şi de moştenirea genetică a pacientului. Aceasta din urmă contează într-o proporţie mai mare de 50% în procesul de vindecare a tegumentului.

„Cicatricea, acest <<bau-bau>>, care sperie indiferent de tipul de intervenţie, fie cu laserul, fie intervenţia clasică, cu bisturiul, ridică semne de întrebare din ce în ce mai des, la nivelul multor pacienţi, fiind un subiect foarte sensibil în special pentru doamne şi domnişoare. Este important de menţionat că indiferent de abordarea chirurgicală, o intervenţie lasă urme. Însă, la fel de bine, trebuie să le explicăm pacienţilor pe înţelesul lor foarte multe lucruri care trebuie luate în calcul înainte de o intervenţie chirurgicală, pentru a evalua corect raportul riscuri-beneficii”, explică dr. Dan Dumitrescu, medic primar Chirurgie Estetică, în cadrul Bio-Medica International din Bucureşti.

De exemplu, în procesul de cicatrizare, mai spune medicul, „pielea poate forma o cicatrice abia vizibilă şi o alta, foarte apropiată acesteia dintâi din punct de vedere anatomic, urât cicatrizată  - cicatrice cheloidă, firele folosite sau mâna chirurgului având un rol aproape minuscul în comparaţie cu <<materialul genetic>> al pacientului.”

Sutura recomandată pentru cât mai puţine semne

În cazul unei abordări chirurgicale clasice, cu bisturiul, „se produce o discontinuitate a tegumentului prin tăiere, care trebuie remediată prin cusătură - sutură. Sutura plăgii se poate face prin fire separate sau fire intradermice  - care merg de-a lungul inciziei. Ce fel de sutură să folosim pentru a rămâne cât mai puţine semne, aceasta este o întreagă discuţie”, adaugă dr. Dan Dumitrescu.

În general, pentru plăgile de mici dimensiuni, se folosesc firele separate, în timp ce pentru plăgile cu o lungime mai mare de 4-5 centimetri, se folosesc firele intradermice. „Însă, pentru ca pacientul să aibă cât mai puţine semne, trebuie luată în considerare şi plaga, adică tăietura, dar şi tensiunile care sunt în marginile plăgii, dacă plaga trage. Astfel, un rol important îl prezintă locul unde se efectuează intervenţia – în zona de tracţiune, unde fiecare mişcare/muşchi poate trage de marginile plăgii, la braţe, la picioare, la faţă sau la nivelul scalpului. Toate aceste lucruri trebuie luate în calcul înainte de efectuarea respectivei intervenţii şi explicate pe înţelesul pacientului. Însă, pe ideea că sănătatea este înainte de toate, sfatul meu este să nu lăsăm o eventuală cicatrice să reprezinte un factor de risc al vieţii”, atrage atenţie dr. Dan Dumitrescu.

Câte tipuri de cicatrici, atâtea tipuri de tratamente

Din fericire, teama de cicatrici nu ar mai trebui să reprezinte un impediment în efectuarea unei operaţii, deoarece, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie, acestea pot fi „şterse”. Metoda de tratament potrivită fiecărui pacient depinde de tipul de cicatrice. De exemplu, cicatricile hipetrofice sau cheloide sunt cauzate de formarea în exces a ţesutului conjunctiv, iar cele subdeniveltate se datorează pierderii de ţesut.

„Pentru a înţelege mai bine legătura dintre tipul de cicatrice şi tratament, să luăm exemplul cicatricilor postacnee severe. Acestea sunt depresiuni ale pielii care apar ca urmare a vindecării leziunilor acneice, iar tratamentul poate varia, injectarea cu acid hialuronic, peeling-ul chimic sau intervenţiile cu laserul fracţional CO2  fiind doar câteva dintre recomandările generale”, explică dr. Dan Dumitrescu. Prin peelingul chimic sunt distruse straturile superficiale ale pielii, determinând o regenerare a pielii, în timp ce prin intervenţiile cu laserul fracţional CO2, se stimulează producţia de colagen nou, ameliorând apectul cicatricilor şi al pielii. Procedura nu este dureroasă şi nu necesită internarea pacientului.

Tehnologia şterge urmele cicatricilor

Fototerapia reprezintă o altă soluţie destinată tratării cicatricilor. Una dintre aceastea este terapia cu lumină roşie Omnilux Revive, a cărei tehonologie a fost dezvoltată în aproape 12 ani de cercetare medicală. Aceasta accelerează procesele de vindecare cutanată prin stimularea sintezei de colagen şi elastină. Pielea redevine mai fină, mai fermă şi vizibil mai întinerită. În plus, tratamentul cu lumină roşie este neinvaziv, iar rezultatele se pot vedea şi la numai o săptămână de la începerea procedurilor.

„Aşadar, ţinând cont de tehnologiile de ultima oră din domeniul dermato-estetic, o cicatrice, indiferent de locul sau mărimea acesteia, ar trebui să fie ultima preocupare a pacientului înainte de o intervenţie chirurgicală, deoarece, din fericire, aceasta poate fi estompată sau chiar ştersă”, conchide medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite