Mecca bolnavilor de cancer, la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 500.000 de bolnavi de cancer sunt doar 250 de medici oncologi în toată ţara    FOTO: Adevărul
La 500.000 de bolnavi de cancer sunt doar 250 de medici oncologi în toată ţara    FOTO: Adevărul

Pacienţii români care suferă de cancer în diferite stadii, disperaţi de lipsurile din sistemul medical, aleg să se trateze la o clinică privată, din colectivul căreia fac parte medici cu renume mondial.

Peste 3.000 de pacienţi din România au trecut pragul Centrului de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov în primul semestru din acest an. Deşi inaugurat la jumătatea anului trecut, printr-o investiţie privată de 24 de milioane de euro, centrul a reuşit să atragă bolnavi nu doar din Braşov, ci şi din judeţele alăturate, care duc lipsă de medici specializaţi în tratarea problemelor oncologice sau nu dispun de aparatura necesară efectuării tratamentului. De altfel, unitatea medicală este recunoscută pentru medicii care îşi desfăşoară activitatea aici, aceştia fiind specializaţi în clinici din Occident.

„Dotările sunt de nivel european, iar aparatura este de ultimă generaţie. Spre exemplu, la Braşov sunt aparate de radioterapie ultraperformante, iar pacienţii care au nevoie de un asemenea tratament nu mai sunt nevoiţi să aştepte mai multe luni, conform programărilor pe care le au în spitalele de stat, unde este o lipsă acută de astfel de aparate, iar cele care există sunt suprasolicitate. Ca principiu, s-a dorit un centru de referinţă pentru partea de est a Europei”, a explicat pentru „Adevărul” Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

INVESTIŢIE PRIVATĂ DE 24 DE MILIOANE DE EURO

Nu mai puţin de 16 milioane de euro au fost destinaţi achiziţiei de aparatură şi echipamente, alte opt milioane fiind dedicate construirii şi amenajării clădirii. Concret, centrul este construit în spaţiul ocupat anterior de spitalul de stat Sprenghi, demolat în urmă cu mai mulţi ani, iar construirea sa efectivă a început în noiembrie 2010.

Cele peste 100 de cadre medicale care îşi desfăşoară activitatea aici s-au specializat în clinici din Austria, Germania, Elveţia, Slovacia şi Turcia. Din colectivul clinicii braşovene fac parte şi profesorul Şerban Costa, şeful secţiei de chirurgie oncologică de la Clinica de Oncologie din Magdeburg, profesorul Anca Ligia Grosu, de la Clinica Universitară din Freiburg (Germania), profesorul Thomas Cerny, şeful departamentului de oncologie al Spitalului Cantonal din St. Gallen (Elveţia), şi profesorul Michael J. Eble, de la Spitalul Universitar din Aachen (Germania).

RADIOTERAPIA, DEFICITARĂ ÎN ROMÂNIA

„Medicii de aici sunt de notorietate naţională, fiind foarte bine pregătiţi în aria lor de expertiză. Iar ca pacient, prefer să plătesc 100 de lei în plus pentru confort şi pentru siguranţă. În plus, tratamentul este decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) atât pentru bolnavii care au descoperit cancerul devreme, cât şi pentru cei care l-au descoperit în faze târzii.

Practic, la noi, deficitul major e pe radioterapie, pentru că în România este acoperit doar 10 – 12% din necesar. Aparatele acestea ar trebui cumpărate acolo unde există posibilitatea.

La Braşov, spre exemplu, cele două aparate funcţionează de dimineaţă şi până seara. E un fel de Mecca pentru bolnavi, iar faptul că se poziţionează ca centru de nivel european deschide perspectivele turismului medical”, a mai explicat Cezar Irimia.

Asta pentru că centrul are o suprafaţă construită de 8.200 mp (parter şi patru etaje) şi dispune de o platformă completă de investigaţii paraclinice de imagistică, de compartiment de radioterapie din România, de un laborator de analize – biochimie, hematologie, imunologie, microbiologie, histopatologie, citologie, de secţie de chirurgie şi terapie intensivă modernă, precum şi de un compartiment clinic cu 94 de paturi.

250 DE MEDICI ONCOLOGI LA 500.000 DE PACIENŢI CU CANCER

La 500.000 de bolnavi de cancer sunt doar 250 de medici oncologi în toată ţara. Cei mai mulţi dintre ei au plecat din România pentru salarii mai mari când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

Noi medicamente pentru cancer, abia în 2014

Pacienţii cu cancer susţin că este nevoie şi de reactualizarea tratamentelor, dat fiind faptul că lista de medicamente compensate şi gratuite nu a fost revizuită de cinci ani. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că noua listă a medicamentelor compensate trebuie adoptată până la 31 decembrie, astfel încât să poată deveni operaţională la începutul anului viitor.

În iunie, Ministerul Sănătăţii a înregistrat 167 de dosare pentru noua listă a medicamentelor compensate, dintre care 141 sunt pentru introducerea de medicamente noi, iar 26, pentru indicaţii terapeutice noi.

Potrivit ministrului, din totalul medicamentelor pentru care au fost depuse dosare, 16% sunt pentru cancer, 10% – pentru diabet, 8% – pentru hipertensiune arterială, 5% – pentru anemii, 4% – pentru leucemii, 2% – pentru boli psihice, iar restul vizează alte suferinţe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite