Mecanismul cerebral care controlează nevoia de dulce, descifrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de ştiinţă au aflat de ce simţim nevoia să mâncăm alimente dulci Foto Arhiva Adevărul
Oamenii de ştiinţă au aflat de ce simţim nevoia să mâncăm alimente dulci Foto Arhiva Adevărul

Cercetătorii britanici au descoperit un mecanism cerebral despre care cred că reglează dorinţa de alimente bogate în glucoză. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că reuşita va duce, în viitor, la un tratament mai bun contra obezităţii.

Într-o serie de experimente pe şobolani, cercetătorii de la Imperial College din Londra au descoperit un mecanism care detectează cât de multă glucoză ajunge la creier şi determină animalele să caute o sursă suplimentară de dulce în cazul în care constată un deficit, relatează Mediafax.

Creierul nostru se bazează în mare parte pe glucoză pentru energie, dar în trecutul nostru evoluţionar aceasta ar fi putut fi greu de obţinut. Deci avem o preferinţă înrădăcinată adânc pentru alimente bogate în glucoză şi le căutăm“, a explicat James Gardiner, autorul principal al studiului.

Echipa de cercetători a pornit de la o ipoteză potrivit căreia o enzimă, numită glucokinază, implicată în procesul de detectare a glucozei în ficat şi pancreas, ar putea avea un rol în controlarea dorinţei de dulce.

Glucokinaza se găseşte în hipotalamus, parte a creierului care controlează mai multe funcţii, printre care şi aportul de hrană.
În cadrul experimentelor, cercetătorii au observat că, atunci când şobolanii petrec 24 de ore fără hrană, nivelul de activitate al glucokinazei din hipotalamus creşte puternic.

Şobolanilor li s-a dat acces la o soluţie care conţinea glucoză, dar li s-a oferit şi hrana lor normală. Când cercetătorii au crescut activitatea glucokinazei în creier folosind un virus, rozătoarele au consumat mai multă glucoză, preferând-o hranei normale. Când activitatea enzimei era redusă, animalele au consumat mai puţină glucoză.

În cazul oamenilor, spun cercetătorii, ar putea fi posibilă reducerea nevoii de glucoză prin schimbarea dietei, iar un medicament care ar putea acţiona asupra acestui sistem ar putea să prevină obezitatea.

„Foarte probabil, oamenii au niveluri diferite ale acestei enzime, astfel că lucrurile funcţionează diferit în cazul fiecărei persoane“, a spus Gardiner.

În opinia sa, pentru unii oameni mâncatul de alimente mai bogate în amidon la începutul mesei ar putea fi o metodă de a obţine sentimentul de saţietate mai rapid, pentru că ar ţinti fix acest sistem, ceea ce ar însemna că mănâncă mai puţin per total.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite