Măsură eficientă de prevenire a autismului: acid folic zi de zi pentru gravide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile însărcinate ar trebui să ia 0,4 mg de acid folic zilnic FOTO: Shutterstock
Femeile însărcinate ar trebui să ia 0,4 mg de acid folic zilnic FOTO: Shutterstock

Mai ales în primele luni de sarcină, este foarte important aportul zilnic de acid folic, adică de vitamina B9. Riscul de autism la copil scade la jumătate dacă mama ia cu regularitate aceste suplimente, spun specialiştii norvegieni.

Cea mai eficientă măsură de reducere a riscului de autism este administrarea suplimentelor cu acid folic cu patru săptămâni înainte de concepţie şi continuarea „tratamentului“ în primele opt săptămâni de sarcină. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Sănătate Publică din Norvegia, în urma unui studiu realizat în colaborare cu specialişti din cadrul Universităţii Columbia din New York. Cercetătorii atrag atenţia însă că efectul pozitiv al acidului folic s-a observat doar pentru prevenirea formelor clasice de autism, nu şi în cazul formelor atipice sau nespecifice de autism.

Potrivit cercetării, practica generală de începere a administrării acidului folic la mijlocul sarcinii nu are nicio eficienţă în prevenirea autismului. Nu a putut fi demonstrată nici eficienţa unei diete bogate în acid folic pe parcursul sarcinii pentru prevenirea autismului la copil.

„Studiul nu demonstrează că suplimentele de acid folic previn, în mod indubitabil, autismul la copii. Totuşi, rezultatele cercetării arată că există o legătură clară între acidul folic la începutul sarcinii şi un risc mai mic de autism la copil“, a explicat medicul Pål Surén, autorul principal al studiului norvegian.

În cadrul cercetării, medicii norvegieni au urmărit starea de sănătate a unui număr de 85.176 de copii care s-au născut în intervalul 2002-2008.

Specialiştii vor să observe, de asemenea, dacă suplimentele cu acid folic în sarcină ar putea avea şi alte efecte benefice asupra dezvoltării sistemului nervos central al fătului.

Ce trebuie să ştii despre acidul folic

  • Acidul folic, sau vitamina B9, este esenţială pentru construcţia şi pentru repararea moleculelor ADN, materialul genetic care controlează toate celulele corpului.
  • Folaţii sunt formele de acid folic care se găsesc în mod natural în legumele frunzoase (salată verde, spanac, măcriş, lăptucile), în mazăre, linte, fasole, ouă, în ficat şi în drojdie.
  • Mai multe studii realizate anterior arată că majoritatea gravidelor au o dietă săracă în folaţi, ceea ce predispune copiii la un risc crescut de defecte de tub neural.
  • Necesarul zilnic de acid folic în sarcină este de 0,4 mg.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite