Marijuana oboseşte inima celor tineri

Marijuana oboseşte inima celor tineri

Marijuana provoacă tulburări cardiovasculare FOTO Reuters

Efectele negative ale marijuanei s-ar putea să fie mai mari decât se credea. Acum, un nou studiu a scos la iveală că acest drog poate creşte riscul de complicaţii cardiovasculare şi poate cauza chiar moartea, în special pentru consumatorii tineri sau de vârstă mijlocie.

Ştiri pe aceeaşi temă


Influenţa negativă a marijuanei asupra creierului a fost deja stabilită, dar acum studiile spun că există repercusiuni şi asupra inimii, notează „Medical News Today“.
 
Cercetătorii francezi, conduşi de Emilie Jouanjus, medic la „Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse“, Franţa, spune că în cadrul studiilor realizate de ei au descoperit că mulţi consumatori tineri de marijuana au fost spitalizaţi ca rezultat al complicaţiilor cardiovasculare. Pentru a investiga în amănunt această situaţie, echipa a analizat date obţinute de „Reţeaua de Combatere a Adicţiilor“ din Franţa între 2006 şi 2010.
 
Din cele 1.979 de complicaţii cauzate de marijuana, echipa de cercetători a identificat 35 de cazuri în care era vorba de probleme cardiovasculare şi vasculare. Mare parte din aceşti pacienţi erau bărbaţi cu vârsta medie de 34,3 ani.
 
Din cei 35 de pacienţi, 22 aveau probleme cu inima (dintre aceşti 22, 20 suferiseră atacuri de cord). 10 cazuri erau asociate cu probleme ale arterelor din membre, iar 3 cu arterele din creier. 9 pacienţi din cei 35 cu probleme cardiovasculare au decedat.
 
Cercetătorii spun că marijuana pare să fie mai nocivă pentru oamenii care au probleme pre-existente ale inimii. „Există acum dovezi irefutabile despre efectele adverse ale consumului de marijuana, în special în cazul tinerilor. Aşadar, este foarte important ca medicii, inclusiv cardiologii, să fie conştienţi de descoperirile noastre şi să ia în considerare marijuana ca o cauză potenţială importantă în ceea ce-i priveşte pe pacienţilor cu tulburări cardiovasculare“, avertizează dr.  Jouanjus.
 
Jouanjus accentuează faptul că informaţiile despre potenţialele pericole ale consumului de marijuana, cum ar fi datele noului său studiu, trebuie prezentate publicului larg pentru a scăpa, o dată pentru totdeauna de viziunea generalizată greşită că marijuana este inofensivă.
 
Studiul lui Jouanjus nu este singurul care face o conexiune între problemele cardiace şi marijuana. Anul trecut,  „Medical News Today“ cita o cercetare prin care se demonstrase că marijuana poate dubla riscul de atac vascular în cazul tinerilor.
 

Citeşte şi:
 
 
Chiar dacă fumezi marijuana o dată sau de două ori pe săptămână, efectele adverse asupra zonelor din creier care se ocupă cu emoţiile, motivaţiile şi dependenţa vor fi serioase, potrivit unui nou studiu.
 
 
Cătălin avea 14 ani când s-a apucat să fumeze marijuana. Acum are 22 şi tot n-a reuşit să se lase definitiv. „Poate că nu mă voi lăsa niciodată“, spune el.
 
 
Un cercetător din Marea Britanie a descoperit că o serie de compuşi chimici derivaţi din marijuana ar putea neutraliza celule canceroase, în special pentru pacienţii care suferă de leucemie, scrie publicaţia Huffington Post.
 
 
Consumată cu regularitate de tineri, marijuana produce modificări permanente în creier. De altfel, acest drog, considerat uşor de mulţi, creşte considerabil riscul unor afecţiuni psihice severe în viaţa adultă, arată un studiu recent.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: