Mamă la 40 de ani. Care sunt riscurile de a avea un bebeluş cu malformaţii

Mamă la 40 de ani. Care sunt riscurile de a avea un bebeluş cu malformaţii

Ovocitele femeilor de peste 40 de ani suferă modificări genetice incompatibile cu viaţa. FOTO: Shutterstock

Fertilitatea la femei după 40 de ani. Când e prea târziu? Răspunsul la întrebare depinde de perspectiva din care privim lucrurile. Discutăm despre imposibilitatea fizică de a mai face un copil sau despre riscurile la care ne expunem noi sau viitorul copil pe care ni-l dorim.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chiar dacă discutăm despre o rezervă ovariană normală la vârsta de 40 de ani şi peste, posibilitatea de a mai avea un copil este mai redusă din alte motive.
 
Studiile arată că între 80% şi 90% dintre ovocitele femeilor de peste 40 de ani suferă modificări genetice de cele mai multe ori incompatibile cu viaţa, alteori dând naştere unor embrioni viabili, dar cu anumite sindroame infirmizante pentru copil, cum ar fi Sindromul Down care are o incidenţă mult mai mare la femeile primipare cu vârstă peste 37 de ani.
 

“Medical vorbind este prea târziu pentru a mai avea un copil atunci când s-au epuizat ovocitele, adică “nu mai sunt ouă, nu mai apar pui”. Acest lucru se întâmplă normal după vârsta de 40 de ani, asta putând să însemne la 42 de ani sau uneori chiar la 45 de ani. Din păcate, în ultima perioadă un număr tot mai mare de femei se confruntă cu această problemă la vârste mult prea tinere, uneori chiar sub 30 de ani.” spune Dr. Diana COCEI, medic primar obstetrică-ginecologie, Embriolog senior  în cadrul Academia de FIV.
 
Medicul avertizează că rata avorturilor spontane sau cu indicaţie medicală în cazul acestor femei ajunge uneori şi la 50%, iar investigaţiile amănunţite, inclusiv cele genetice, în timpul sarcinii sunt obligatorii pentru a fi sigure că aduc pe lume un copil sănătos.
 
“Chiar dacă rezerva ovariană este în parametri, pentru doamnele de peste 40 de ani este mult mai indicat şi în ceea ce o priveşte pe mamă, dar mai ales în ceea ce îl priveşte pe bebeluş ca momentul concepţiei să fie înainte de vârsta de 38 de ani.”  recomandă Dr. Diana Cocei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: