Lucruri nebănuite care favorizează obezitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poluarea şi compania prietenilor care nu au o greutate tocmai ideală îşi pun amprenta asupra siluetei . Prima cauză de obezitate rămâne supraalimentaţia, deşi excesul ponderal cu care tot mai multe persoane se confruntă are şi cauze mai puţin bănuite.

Miliardele de bacterii din intestin se pare că influenţează modul în care organismul absoarbe energia din alimente şi chiar apetitul. S-a descoperit că persoanele obeze au în intestin un alt tip de bacterii decât cele cu o greutate normală.

Potrivit cercetătorului Andrew Gewirtz de la Universitatea „Emory" din Georgia, SUA, ele provoacă o inflamaţie la nivelul intestinului, care favorizează apariţia rezistenţei la insulină şi, implicit, obezitatea. Specialistul este de părere că aceste bacterii au apărut ca urmare a administrării necontrolate a antibioticelor, dar şi a igienei tot mai stricte.

Prietenii grăsuţi

Oamenii au tendinţa de a-şi aprecia greutatea comparându-se cu persoanele din jurul lor. Dacă suntem înconjuraţi de prieteni obezi, ni se poate părea în regulă că suntem doar supraponderali, pentru că ne modificăm percepţia asupra greutăţii normale. La aceasta se adaugă şi gândul că prietenii sunt permisivi.

În preajma unor persoane străine, avem tendinţa de a fi mai conştienţi de comportamentul nostru, inclusiv de cel alimentar, după cum susţin cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York. Aceştia au efectuat în anul 2009 un studiu în cadrul căruia au monitorizat obiceiurile alimentare a 65 de copii şi de adolescenţi cu vârste între 9 şi 15 ani, dintre care 23 erau supraponderali şi 42 aveau o greutate normală. Concluzia cercetării: copiii şi adolescenţii supraponderali au consumat cantităţi mai mari de mâncare atunci când stăteau împreună decât când se aflau în compania unor prieteni slabi. Specialiştii americani spun că, deşi studiul a fost realizat pe copii, teoria este valabilă şi în cazul adulţilor.

Poluarea

Tot mai multe studii au semnalat faptul că particulele poluante pe care le inhalăm perturbă echilibrul hormonal al organismului şi favorizează îngrăşarea. Hidrocarburile aromatice policiclice, substanţe ce rezultă din combustia benzinei şi a motorinei sau care provin din activităţile industriale, au fost asociate în studii cu o creştere ponderală de două kilograme într-un interval de numai 15 zile. Un alt studiu, publicat de cercetătorii de la Universitatea de Stat „Ohio" din SUA, a analizat efectele poluării asupra unor şoareci de laborator cu vârste echivalente în cazul  oamenilor cu cele ale copiilor şi ale adolescenţilor. Ei au fost expuşi unor poluanţi atmosferici timp de şase ore pe zi, zece săptămâni. La încheierea studiului, s-a observat o acumulare de grăsime în zona abdominală şi în jurul organelor interne. Aceasta predispune la diabet de tip 2, la boli cardiovasculare şi la anumite forme de cancer.

Chisturile ovariene

La femei, o cauză mai puţin cunoscută de creştere ponderală este sindromul ovarului polichistic, o afecţiune care se manifestă prin apariţia mai multor chisturi de mici dimensiuni la nivelul ovarelor. Ea este consecinţa unui dezechilibru hormonal, care, la rândul lui, afectează metabolismul, favorizând şi excesul ponderal. Acesta are însă o particularitate: apare în partea superioară a corpului, pe abdomen, nu şi pe şolduri. Obezitatea de acest tip se numeşte androidă şi este consecinţa creşterii nivelului testosteronului, hormonul masculin.

Nu toate femeile cu acest sindrom iau în greutate. Există câteva simptome care debutează mai devreme decât creşterea ponderală, care este graduală: menstruaţia neregulată sau absentă, sângerările vaginale anormale, pilozitatea excesivă, acneea, secreţia de sebum în exces şi modificările dispoziţiei. 

Lipsa odihnei, o altă cauză

La originea epidemiei de obezitate ce se răspândeşte rapid pe glob se află şi tulburările de somn, a căror incidenţă este, de asemenea, în creştere. Odihna insuficientă favorizează secreţia în exces a grelinei, hormon care creşte pofta de mâncare, şi diminuează nivelul leptinei, hormonul care inhibă apetitul. Mai mult, s-a observat că oamenii care dorm prea puţine ore pe noapte au tendinţa de a consuma alimente mai bogate în calorii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite