Luate incorect, medicamentele care calmează durerea pot fi extrem de periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ibuprofenul, codeina, aspirina şi paracetamolul, toate sunt medicamente care calmează durerea şi care pot fi luate cu uşurinţă în doze periculoase pentru organism, arată specialiştii englezi citaţi de publicaţia DailyMail.

Citeşte şi:
Paracetamolul poate distruge ficatul şi creierul

Un adult care nu are nicio boală cronică, poate ajunge să ia anual, 300 de pastile care tratează durerile, suţine Asociaţia Medicală Britanică (British Medical Association). Teoretic, aceşti adulţi iau medicamentele la recomandarea medicului, în doze sigure, dar studiile au arătat că adesea, persoanele cu dureri măresc dozele de medicamente luate pentru a-şi calma suferinţa. Iată care sunt cele mai frecvente probleme pe care le pot crea medicamente populare, luate incorect.

Excesul de paracetamol este letal

Multe persoanele care suferă de durere cronică iau în fiecare zi doze mari de paracetamol, iar acest lucru le afectează ficatul, creierul şi rinichii, atrag atenţia cercetătorii de la Universitatea Edinburgh din Marea Britanie. Potrivit specialiştilor, din 663 de pacienţi care au fost internaţi în ultimul an în Centrul de Transpalant Hepatic „Scottish" din cauza unei supradoze cu paracetamol, 161 s-au îmbolnăvit prin acumularea repetată a substanţei în organism.

De ce ar trebui să evite paracetamolul astmaticii

Ei aveau afectat creierul, aveau nevoie de dializă din cauza afectării permanente a rinichilor şi prezentau probleme cu funcţiile respiratorii. „Nu au luat o singură dată o supradoză de pracetamol, ci au luat, zilnic, o doză mare de medicament, iar efectul cumulat poate fi fatal", explică profesorul Roger Knaggs de la Societatea Regală de Farmaceutice.

Ibuprofenul luat incorect produce hemoragii

Acest medicament nu acţionează asupra durerii cât asupra producţiei de prostglandine, substanţe care transmit către creier senzaţia de durere. Medicamentul este folosit ca şi calmant pentru durere dar şi în caz de temperatură, inflamaţie şi dureri menstruale. De asemenea, este folosit în caz de dureri articulare, dureri de cap, de dinţi şi dureri musculare.

Medicamentul este eficient în toate aceste situaţii fiindcă prostglandinele controlează centrul din creier responsabil pentru creşterea temperaturii corpului, declanşează reacţia de inflamaţie ca răspuns la producerea unor răni şi controlează crampele musculare, inclusiv cele uterine, în perioadele menstruale. Dar, fiindcă în mod normal prostglandinele protejează stomacul, atunci când luăm ibuprofen, mucoasa stomacală are de suferit. Mai exact, când sunt inhibate prostglandinele stomacul este neprotejat iar persoanele cu ulcer pot ajunge la hemoragii interne. De asemenea, dacă este luat pe stomacul gol, ibuprofenul poate conduce la indigestie şi ameţeli. Specialiştii britanici spun că ar trebui să luam zilnic, maximum 2 pastile de ibuprofen de 200 mg, de trei o ri pe zi, sau câte o singură tabletă de 400mg, de trei ori pe zi.

Codeina poate crea dependenţă

Asemenea morfinei şi heroinei, codeina este un medicament obţinut din opiu. Nouă tablete de codeină echivalează cu o doză de morfină. Deoarece este un medicament foarte puternic, face parte din combinaţii de substanţe active precum aceea cu ibuprofenul în produse precum Nurofen Plus.

Acest medicament acţionează asupra receptorilor durerii, nu asupra durerii înseşi. Prin urmare, împiedică transmiterea semnalului dureros către creier. Este indicată în cazurile de durere moderată, în special în caz de durere de spate şi de durere dentară. Codeina are un efect sedativ, poate crea somnolenţă şi, de asemenea, consumată des poate crea dependenţă. Doza maximă recomandată este de 240 de mg pe zi.

Aspirina, pericol de ulcer

Este indicată persoanelor cu risc de tomoboză pentru că fluidizează sângele şi previne formarea cheagurilor. Doza zilnică, preventivă, este de 75 de mg pentru persoanele care au suferit deja un infarct. Este indicat în caz de dureri articulare, dureri de cap, de dinţi şi dureri musculare. Pentru că subţiază sângele, aspirina trebuie să fie evitată de persoanele care iau wafarină şi de persoanele cu alergiela aspirină. Specialiştii spun că medicamentul se ia în doze de 300 mg, de maximum patru ori pe zi în 24 de ore. Luată pe termen lung, fără protecţie, asipirina poate conduce la ulcer.

Greşeli frecvente în tratarea gripei

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite