Pietrele la rinichi: de ce se formează, care sunt simptomele şi metodele de tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litiaza renală, cunoscută în limbajul popular drept pietre la rinichi, este una dintre cel mai des întâlnite probleme de sănătate cu care se confruntă românii.

Pietrele la rinichi sunt, de fapt, bucăţi de minerale care ajung la nivelul rinichiului, ca erzultat al modificării raportului dintre apă şi sărurileminerale.

Statisticile arată că aproximativ 7% din populaţia României a suferit cel puţin o colică renală de-a lungul vieţii.

Principala cauză care duce la formarea pietrelor la rinichi este aportul insuficient de lichide.

Prof. dr. Petrişor Geavlete, medic primar urolog şi doctor în ştiinţe medicale, recomandă să consumăm minimum 2.5 litri de lichide zilnic, pe timpul verii chiar trei litri.

De asemenea, medicul atrage atenţia asupra alimentaţiei, care are şi ea un rol important în formarea calculilor renali.

 

Mezelurile, semipreparatele cu multă sare, carnea care provine de la animale hrănite cu hormoni de cerştere, dar şi legumele stropite cu pesticide au, de asemenea, un impact major asupra sistemului renal.

Totodată, administrarea în exces de suplimente cu vitamina C poate duce la o cerştere a nivelului de oxalaţi în urină şi poate fi astfel favorizată formarea calculilor.

Studiile de specialitate au arătat că persoanele care locuiesc în zonele calde sunt mai predispuse la apariţia calculilor renali deoarece elimină mai multă apă prin transpiraţie şi produc mai puţină urină, deci mai concentrată în minerale.

De asemenea, cercetări recente realizate de urologii americani de la Facultatea de Medicină a Universităţii Wisconsin arată că teoria calciului în exces ce favorizează pietrele la rinichi este complet falsă. Ba mai mult, testele făcute de savanţi au indicat că, din contră, o dietă săracă în acest mineral este chiar un factor de risc pentru calculi şi că cea mai sănătoasă opţiune este să ne asigurăm un aport moderat de calciu, de preferat din produsele lactate.

Cum îţi dai seama că suferi de pietre la rinichi

Manifestările pietrelor la rinichi sunt observate doar în momentul în care acestea se desprind din rinichi iar acestea cuprind: durere puternică de spate, în părţile laterale ale spatelui, la nivelul abdomenului, pelvisului sau organelor genitale, senzaţie de greaţă şi vomă, urinare cu sânge (hematurie), pierderea apetitului, febră cauzată de infecţii, diaree, constipaţie, oboseală, transpiraţii abundente etc.

Analize necesare pentru diagnosticul de litiază renală

Dacă observi simptome precum cele descrise mai sus, este indicat să mergi la medicul urolog, care va efectua un set de analize pentru a putea stabili cu certitudine diagnosticul de litiază renală. Aceste teste includ:

  • Biochimie (analize de sânge)
  • Sumar de urină
  • Ecografie renală (imagina clară a rinichilor)
  • Ecografie abdominală (imaginea rinichilor şi a vezicii urinare)
  • Radiografie reno-vezicală simplă (oferă certitudinea existenţei, mărimea şi poziţia calculului)
  • Pielografia intravenoasă, prin injectarea unei substanţe de contrast pentru a se vedea exact mărimea, forma şi poziţia tractului urinar.  

Tratamentul litiazei renale

Soluţii pentru a scăpa de pietrele la rinichi există şi sunt din ce în ce mai puţin invazive. Tratamentul litiazei renale se stabileşte în funcţie de mărimea şi tipul calculilor.

Calculii mai mici de 4 mm sunt eliminaţi în procent de peste 90% fără niciun fel de intervenţie, doar cu ajutorul medicaţiei şi a creşterii consumului zilnic de lichide.

În cazul în care calculii au dimensiuni mari şi nu sunt eliminaţi spontan în decurs de 30 de zile, se recomandă diverse proceduri care pot distruge pietrele sau le pot extrage. Foarte rar însă mai este recomandată chirurgia deschisă, din cauza spitalizării perlungite şi a timpului îndelungat necesar pentru recuperare.

În schimb, există numeroase alte tratamente endoscopice care ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, cum ar fi: ureteroscopia, nefrolitotomie percutantă, litrotriţia etc.

Nefrolitotomia percutantă se realizează prin introducerea în rinichi, prin spate, a unui instrument numit nefroscop, cu care se sparge şi se extrage piatra. Fără niciun fel de incizie, calculii se pot scoate cu ajutorul ureteroscopiei: piatra este extrasă prin uretră cu un aparat numit ureteroscop.

Mult mai populară decât intervenţia cu bisturiul a devenit în ultima vreme şi  litotriţia extracorporeală. Cu ajutorul acestei proceduri, piatra poate fi spartă folosind un fascicul cu unde de şoc generat de un aparat care se află în contact cu pielea. Litotriţia nu afectează ţesuturile din jurul calculului, nu necesită internare şi nici recuperare îndelungată.

Pietre la rinichi făcute pulbere cu ajutorul unui robot ultra-performant

Un spital privat din România găzduieşte pentru câteva luni un robot care va uşura semnificativ munca medicului urolog şi va diminua într-o mare măsură timpul pierdut cu tratamentul curecuperarea. În doar 30 de minute, robotul Avicenna, care mai este prezent doar în trei ţări din lume - Paris, Heidelberg şi Ankara - , are capacitatea de a pulveriza pietrele la rinichi până la formarea unor particule fine de nisip care vor fi ulterior eliminate cu uşurinţă de pacient.

Trei pacienţi români au beneficiat deja de primele intervenţii de litiază renală minim invazivă din România, prin utilizarea robotului Avicenna. Acestea au fost realizate pro-bono de medicul Petrişor Geavlete.

Pacienţii supuşi intervenţiilor au vârste cuprinse între 47 şi 63 de ani şi au fost diagnosticaţi cu litiază renală în stadiu avansat, manifestând dureri lombare accentuate, febră şi infecţie urinară.

Tehnologia din spatele robotului Avicenna a fost inventată de Prof. Dr. Remzi Saglam, reputat pionier al endourologiei, şi propune cea mai nouă şi mai puţin invazivă metodă de tratament, promiţând, în acelaşi timp, să fie şi cea mai eficientă. Mai mult, robotul Avicenna prezintă particularitatea de a prelua mişcările medicului care operează, reuşind să acţioneze singur, sub supravegherea acestuia.

Avantajele operaţiei de litiază renală realizată cu ajutorul robotului Avicenna constau, în primul rând, în uşurinţa recuperării bolnavului, externarea fiind posibilă în după 24 de ore. De asemenea, procedura nu necesită incizii sau alte puncţii, robotul Avicenna fiind cel mai puţin traumatic robot cunoscut.

„Bolnavul are posibilitatea să meargă seara acasă. Cu acest robot se poate pătrunde în fiecare cămăruţă a rinichiului, este eficient şi fără sângerare, iar în urma distrugerii pietrelor rămâne nisip şi pulbere, care poate fi eliminată de bolnav în 24-48 de ore”, a declarat medicul Petrişor Geavlete.

Robotul Avicenna va sta câteva luni în unitatea sanitară, timp în care reprezentanţii Sanador au posibilitatea să vadă care este adresabilitatea şi în ce măsură sunt dispuşi pacienţii să apeleze la astfel de intervenţii în dauna celor clasice sau laparoscopice.

Costurile unei astfel de intervenţii nu au fost stabilite încă, dar în străinătate ele sunt cuprinse între 15.000-17.000 de euro.  Până în prezent, 80 de intervenţii cu robotul Avicenna au fost efectuate în întreaga lume. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite