Legătura dintre cancerul de col şi HPV. Când ştim că e ceva mai grav ca o infecţie

Legătura dintre cancerul de col şi HPV. Când ştim că e ceva mai grav ca o infecţie

La nivel global, peste 550.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în 2018, iar peste 310.000 de femei şi-au pierdut viaţa din cauza acestei boli.

Ştiri pe aceeaşi temă

România ocupă locul 2 în Uniunea Europeană în privinţa numărului de îmbolnăviri, iar cancerul de col este pe locul 2 în topul cancerelor de care suferă româncele, după cel de sân. Mai grav este că multe dintre diagnostice sunt puse foarte târziu, când opţiunile de tratament sunt limitate.

În plus, în ţara noastră subiectul vaccinării anti-HPV este încă unul sensibil. Din 200 de tulpini de HPV, 30 se localizează la nivel genital. Dintre acestea, 15 tipuri de tulpini de HPV sunt implicate în apariţia cancerului de col. Însă 70-80 la sută dintre cancere sunt provocate de tulpinile 16 şi 18. Aceste două tulpini produc de 5 ori mai multe îmbolnăviri de cancer decât decât celelalte 13 tulpini oncogene la un loc.

Continuarea pe clicksanatate.ro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: