Leacuri din natură pentru infecţiile genitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În tratarea infecţiilor genitale, gălbenelele  şi urzica moartă  se pot folosi  atât intern,  cât şi extern
În tratarea infecţiilor genitale, gălbenelele şi urzica moartă se pot folosi atât intern, cât şi extern

Alături de terapiile alopate şi de respectarea măsurilor de igienă intimă, infecţiile genitale pot beneficia şi de tratamente naturiste. Folosite atât intern, cât şi extern, plantele au efecte benefice, datorită proprietăţilor antiinflamatorii, antiseptice şi antimicotice.

Secreţiile abundente şi mâncărimea locală sunt câteva dintre simptomele infecţiilor genitale. De la primele semne ale apariţiei acestora, este necesară prezentarea la medic pentru prescrierea tratamentului potrivit, în absenţa lui putând apărea complicaţii precum sterilitatea.

Gălbenelele, indicate în candidoză

Gălbenelele pot fi folosite cu succes în tratarea simptomelor de disconfort date de leucoreea cau­zată de candidoză. Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se pot bea până la trei căni, înaintea meselor. Gălbenelele se folosesc şi extern. Spălăturile locale se pot face fie cu ajutorul tincturii de gălbenele, din care se pun 10 g la 100 ml de apă fiartă şi răcită, fie cu ajutorul infuziei, preparată din două linguri de flori la o cană cu apă.

De asemenea, secreţiile vaginale anormale pot fi tratate intern şi cu ajutorul urzicii moarte. Se poate face o infuzie dintr-o jumătate de linguriţă de flori la o cană cu apă şi se beau câte două căni pe zi. Se pot face şi spălături locale, pentru care este nevoie de 50 g de plantă la un litru de apă fiartă.

Vetricea ajută la tratarea tricomoniazei

Plantă cu puternic efect antimicrobian, vetricea este recomandată în tratamentul adjuvant al tricomoniazei, infecţie cauzată de parazitul Trichomonas vaginalis. Această infecţie urogenitală, manifestată prin mâncărimi şi secreţii la nivelul organelor genitale, afectează ambele sexe.

Alături de tratamentul medicamentos, sunt indicate şi spălăturile locale cu o infuzie obţinută din 15 g de plantă la un litru de apă. Acţiune antiseptică dovedită împotriva tricomoniazei are şi infuzia din conuri de hamei. Aceasta se obţine din 10 g de conuri la 100 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat un sfert de oră. Infuzia se strecoară şi se foloseşte la spălăturile locale. 

Aloe vera, în herpesul genital

Leziunile herpesului genital se pot trata cu ajutorul plantelor cu efect antiseptic şi cicatrizant. Astfel, se aplică pe leziuni, de două ori pe zi, frunză de aloe vera proaspăt tăiată.

Efecte bune are şi gelul de aloe vera, care se aplică de câteva ori pe zi. De asemenea, melisa (sau roiniţa) are acţiune antivirală dovedită, în special asupra virusului herpetic. Se face o infuzie din două linguriţe de plantă la 200 ml de apă şi se foloseşte sub formă de cataplasme.

Se pot face şi băi de şezut

Sunt de ajutor şi băile de şezut, una dintre plantele folosite în acest sens fiind mărul-lupului, cu acţiune antiseptică. Se pun la infuzat 10 linguriţe de plantă uscată, care se lasă în jumătate de litru de apă călduţă de seara până dimineaţa. Amestecul se opăreşte în altă jumătate de litru de apă şi se lasă la temperatura camerei. Baia de şezut se face seara, înainte de culcare.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina

medic de familie
competenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut


Există plante care pot fi utilizate în infecţiile genitale, datorită acţiunii lor antiseptice, dezinfectante şi antiinflamatorii. Ele pot fi administrate pe cale internă (sub formă de infuzie sau de macerat), în combinaţie cu administrare externă (local, sub formă de supozitoare, unguente sau, în cazul femeilor, ovule şi spălături vaginale).

Sunt indicate preparatele ce conţin amestec de coada-şoricelului, muşeţel, rostopască, tătăneasă şi propolis, care se folosesc la spălăturile vaginale şi la tamponările locale, în cazul bărbaţilor. Se pot folosi şi unguentul cu gălbenele şi propolis, crema şi supozitoarele cu pelin şi cu gălbenele. În cazul infecţiilor genitale la femei, se pot face spălături vaginale cu macerat de nalbă mare şi infuzie de coada-şoricelului sau cu infuzie de gălbenele.

Recomandare

În infecţiile vaginale se poate folosi cu succes infuzia de coada-şoricelului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite