Laxativele provoacă dependenţă şi dezechilibre ale tranzitului intestinal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laxativele au efect iritant asupra colonului şi pot crea dependenţă FOTO: Shutterstock
Laxativele au efect iritant asupra colonului şi pot crea dependenţă FOTO: Shutterstock

Foarte multe persoane cheltuiesc o grămadă de bani încercând să rezolve sau să evite constipaţia. Dacă, de exemplu, colonul nu are un tonus suficient pentru a elimina în mod satisfăcător conţinutul său, apelăm la laxative.

În general, 95% dintre laxativele disponibile sunt iritante pentru intestine, forţând activitatea peristaltică prin acţiunea de iritare.

Doar în Statele Unite există mai mult de 45.000 de laxative şi de remedii cu efect purgativ, iar vânzările acestor produse au ajuns în ultimii ani la peste 170 de milioane de dolari, arată o statistică privind veniturile încasate din OTC-uri (over the counter - medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală). Asta înseamnă multe cazuri de constipaţie!

"Chiar şi atunci când sunt utilizate ocazional sau în cazuri de urgenţă, laxativele trebuie administrate cu mare atenţie. Mecanismul de eliminare este foarte delicat şi uşor de alterat. Odată afectat, adesea este nevoie de săptămâni, poate chiar luni, pentru a reveni la normalitate", spune Dr. Bernard Jansen, medic nutriţionist.

Laxativele, chiar dacă eliberează colonul, sunt nocive şi iritante. Acestea nu contribuie cu nimic la restabilirea procesului natural sau normal de defecaţie.
Colonul intoxicat încearcă să evacueze substanţele dăunătoare cât mai repede şi împinge totul afară, inclusiv fecalele compactate.

De foarte multe ori, aceste substanţe toxice şi agresive sunt absorbite în limfă şi în vasele sangvine şi îşi croiesc drum către toate părţile organismului. Această situaţie contribuie la apariţia dependenţei şi la utilizarea în exces a laxativelor. În timp, dependenţa de laxative distruge permanent capacitatea colonului de a evacua singur, adaugă medicul.

Laxativele ne obosesc muşchiul intestinal, forţându-l să lucreze permanent. Singura stimulare de care trebuie să beneficieze colonul este aceea provenită din exerciţiile fizice, din impulsurile nervoase normale şi printr-o dietă corespunzătoare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite