Laptele praf, inaccesibil proaspetelor mame din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile din New York sunt nevoite să-şi alăpteze copiii, fiindcă laptele praf nu mai este la îndemână FOTO: Shutterstock
Femeile din New York sunt nevoite să-şi alăpteze copiii, fiindcă laptele praf nu mai este la îndemână FOTO: Shutterstock

Laptele matern este cea mai sănătoasă hrană pentru bebeluşi. Ştim cu toţii acest lucru. Cu toate astea, din ce în ce mai puţine mame îşi alăptează nou-născuţii. Iată la ce măsură a apelat primarul New York-ului, Michael Bloomberg, pentru a le convinge pe femei să-şi hrănească bebeluşii la sân.

Iniţiator al mai multor măsuri care au drept obiectiv sănătatea publică, Michael Bloomberg a găsit recent o soluţie pentru a le determina pe proaspetele mame să-şi alăpteze nou-născuţii.
Municipalitatea din New York a lansat o campanie de limitare a accesului la formulele artificiale de lapte din maternităţi. Astfel, femeile vor fi nevoite să facă tot posibilul pentru a reuşi să-şi hrănească bebeluşii la sân. Doar în cazurile în care medicii constată că ele nu pot alăpta, vor avea acces la biberoanele cu formule de lapte. Campania este sprijinită deja de 12 spitale private şi 11 publice.

Laptele praf, în regim de medicament

Chiar şi administrarea unor mostre de lapte praf nou-născuţilor le poate afecta acestora gustul pentru laptele matern, se arată pe site-ul primăriei newyorkeze. De aceea, spitalele incluse în campania iniţiată de Michael Bloomberg vor elibera gratuit lapte praf într-un regim similar celui de administrare a medicamentelor: doar atunci când situaţia medicală o cere.
Această măsură extremă a fost luată ca o consecinţă a statisticilor, care arată că, deşi 90% din mame alăptează nou-născuţii în primele zile, doar 31% îşi mai hrănesc bebeluşul la sân la două luni de la naştere. Faptul că laptele praf nu va mai fi la fel de accesibil ca în trecut le va determina pe femei să prelungească alăptarea în ciuda disconfortului pe care îl pot întâmpina, speră Bloomberg.

Şi în alte ţări se iau astfel de măsuri

Şi în Franţa, unde proporţia femeilor care alăptează în primele săptămâni de la naştere este de doar 60%, este interzisă prin lege publicitatea la formulele de lapte pentru primul an. De asemenea, este interzisă distribuirea mostrelor gratuite de lapte în maternităţi, iar pe cutiile de lapte praf trebuie să fie înscrisă vizibil precizarea: „Laptele matern este de preferat laptelui praf“.

Se recomandă hrănirea la sân timp de şase luni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca hrănirea bebeluşului să se facă exclusiv la sân în primele şase luni. În România însă, doar 12,6% din bebeluşi sunt alăptaţi un interval atât de lung, arată statisticile realizate în 2010 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului din Bucureşti.
În plus, aceleaşi statistici evidenţiază faptul că doar 12% din nou-născuţi au fost puşi la sân în prima oră de după naştere, aşa cum recomandă specialiştii. De altfel, potrivit Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare (ANNA) din România, iniţierea alăptării ar trebui să aibă loc în primele 30 de minute de după naştere, în cazul în care nu există complicaţii medicale.
„Este foarte important ca toată lumea să înţeleagă faptul că 98% din mame sunt capabile să alăpteze. Secretul este să aibă informaţii corecte, sprijin din partea cadrelor medicale şi a familiei şi să apeleze la consultanţi certificaţi în probleme de lactaţie în caz de nevoie, aceştia având un rol de multe ori hotărâtor pentru  succesul alăptării“, recomandă Marta Mureşan, medic primar pediatru, coordonatorul pentru România al examenului internaţional pentru consultanţii de lactaţie, membru al Academiei de Medicină a Alăptării, vicepreşedintele Asociaţiei ProMama – Institut şi Centru de Alăptare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite