Laptele matern are compoziţie diferită în funcţie de sexul copilului

Laptele matern are compoziţie diferită în
funcţie de sexul copilului

Băieţeii au nevoie de un lapte matern mai hrănitor, susţin cercetătorii FOTO Arhivă

Practic, laptele mamei le pregăteşte pe fete pentru o dezvoltare mai rapidă, iar pe băieţi pentru o viaţă activă şi independentă, cred specialiştii.


Mai multe studii realizate pe oameni, maimuţe şi pe alte mamifere, realizate de cercetătorii de la Universitatea Harvard au arătat, fără urmă de tăgadă, că laptele matern diferă foarte mult în funcţie de sexul copilului. Astfel, băieţii primesc un lapte mai consistent, mai bogat în grăsimi şi în proteine, deci care le oferă mai multă energie, iar fetele – un lapte mai diluat, dar în cantităţi mai mari.

Au fost avansate mai multe teorii pentru a explica acest fenomen, spune Katie Hinde, coordonatoarea echipei de la Harvard, în cadrul unei conferinţe anuale a Asociaţiei americane pentru promovarea ştiinţei. La maimuţele rhesus, de exemplu, femelele produc lapte matern cu mai mult calciu pentru puii de sex feminin.

„Acest lucru le permite să le dea mai mult lapte femelelor, ceea ce va duce la o accelerare a procesului de dezvoltare, astfel încât să ajungă mai rapid la maturitatea sexuală, pentru a se putea reproduce“, a explicat biologul Hinde. Băieţii nu au nevoie să ajungă la maturitatea sexuală la fel de repede ca femelele, singura limită în frecvenţa reproducerii în cazul lor ţinând de numărul femelelor pe care le pot cuceri, cred specialiştii.

Femelele sunt hrănite timp mai îndelungat decât masculii

Puii de sex feminin ai maimuţelor sunt hrăniţi cu lapte matern mai multă vreme decât masculii, care petrec mai multă vreme jucându-se şi, de aceea, au nevoie de un lapte mai bogat în grăsimi şi în proteine. Deşi au lansat mai multe teorii, specialiştii recunosc că nu ştiu cu precizie încă explicaţia pentru aceste diferenţe.

Ce se întâmplă în cazul gemenilor?

Dar dacă mama naşte gemeni de sexe diferite? „Din păcate, nu ştim încă în ce mod este afectată compoziţia laptelui matern în cazul gemenilor fată şi băiat. Dar este posibil ca, în acest caz, atât compoziţia, cât şi cantitatea laptelui să se echilibreze“, a declarat, pentru „Sciences et Avenir“, Katie Hinde.

Aceste studii oferă motivaţia foarte importantă pentru încurajarea hrănirii la sân. „În timp ce valorile nutriţionale ale laptelui matern diferă în funcţie de sexul copilului şi de nevoile acestuia, laptele praf este la fel pentru toţi copiii“, explică cercetătoarea. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările