La sate, 76% dintre femei nu au făcut niciodată un control medical al sânilor

La sate, 76% dintre femei nu au făcut niciodată un control medical al sânilor

11,5% dintre femeile din mediul rural consultate au probleme la sâni Foto Shutterstock

În România, 25 de femei primesc diagnosticul de cancer de sân în fiecare zi, iar multe dintre ele sunt în stadii avansate, în absenţa unui program naţional de informare şi screening pentru această maladie. O campanie recent încheiată în mediul rural a scos la iveală că majoritatea femeilor nu au făcut niciodată un control medical al sânilor, iar 11,5% prezintă probleme serioase.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Rata mortalităţii din cauza cancerului mamar continuă să fie una foarte mare este în România, peste 36% dintre femeile diagnosticate cu această maladie pierzând lupta cu boala. Procentul este semnificativ mai mare decât media europeană (29%) şi chiar şi decât cea mondială (31%) şi asta din cauza lipsei de informare şi educaţie în ceea ce priveşte importanţa prevenţiei.

Pun în evidenţă acest lucru rezultatele campaniei „Nu am făcut destul“ desfăşurată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer, desfăşurată în mediul rural, în perioada octombrie – decembrie 2014.

În cadrul acesteia, un număr de 1012 femei din judeţele Argeş, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman au beneficiat de controale medicale gratuite ce au urmărit identificarea unor modificări ale sânilor. 

Dintre acestea, 116 au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce reprezintă un procent de 11.5% din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la control.

Cele mai frecvente observaţii ale medicilor au fost legate de prezenţa nodulilor la unul sau ambii sâni, formaţiuni palpabile fixe sau mobile, dure, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare sau dureri ale sânilor, secreţii mamelonare.

69% dintre femeile observate cu modificări ale sânilor au vârsta peste 40 de ani. Mai îngrijorător este faptul că 31% dintre femeile cu probleme la sân au până în 40 de ani.

Mai mult decât atât, 76% dintre femeile consultate de medici nu făcuseră anterior niciun control medical al sânilor, în contextul în care majoritatea lor au peste 40 de ani.

Rezultatele obţinute în campania din acest an confirmă ceea ce noi susţinem de multă vreme: necesitatea implementării unui program naţional de screening pentru cancerul de sân. Şi nu ne vom opri până când nu vom obţine acest lucru“,  a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

El a precizat că Federaţia şi Liga Română de Cancer îşi propun să continue acest proiect şi în anul 2015.

La rândul său, dr. Dana Stănculeanu de la Institutul Oncologic Bucureşti a subliniat necesitatea unui program de screening pentru cancerul de sân, dar care să fie dublat de o campanie de informare.

Un program de screening înseamnă foarte mulţi bani, o armată de oameni implicaţi. Lăsând la o parte necesitatea programului de screening, cred că este foarte multă nevoie de informaţie pentru populaţie. Nivelul de educaţie sanitară al populaţiei noastre este destul de scăzut. Este nevoie de un program de screening, dar mai ales este nevoie de o campanie de informare, pentru că degeaba este program de screening dacă lumea nu este informată şi programul eşuează", a spus medicul.

Potrivit acesteia, factori de risc pentru cancerul de sân sunt vârsta intrării în menopauză de 40-50-60 de ani, absenţa sarcinii, prezenţa cancerului în familie, obezitatea, regimul de viaţă.

Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Recomandări importante în prevenţie:

1. Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii.

2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

3. Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările