La ce e bună dragostea. Modificări uimitoare în organismul îndrăgostiţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai fost vreodată îndrăgostit până peste cap? Te-ai simţit vreodată bolnav de dragoste? Ai spus vreodată că dragostea e oarbă? Oamenii de ştiinţă au demonstrat că toate aceste lucruri au o bază reală: dragostea orbeşte, îmbolnăveşte şi chiar afectează structura cerebrală.

Sentimentele intense, pasionale de dragoste se joacă cu mintea, dar şi cu organismul nostru, de la cum ne afectează mersul, până la o mai mare rezistenţă în faţa durerii, notează „Huffington Post“.

Dragostea prosteşte

Studiile au demonstrat că oamenii îndrăgostiţi nebuneşte nu se pot concentra şi nu pot realiza sarcini simple, dar care necesită atenţie. „Când eşti la începutul unei relaţii, scade nivelul concentrării deoarece mare parte din resursele cognitive sunt folosite să te gândeşti la cel drag“, spune doctorul Henk van Steenbergen, profesor asistent la Universitatea Leiden din Olanda.

Dragostea este un drog

Oamenii de ştiinţă au dovezi că dragostea este un drog. Atunci când te îndrăgosteşti, se activează acelaşi sistem neuronal din creier care este asociat cu dependenţa de cocaină, dându-ţi o senzaţie euforică.

„Atunci când iubeşti te simţi în al nouălea cer. Atunci când consumi cocaină te simţi în al nouălea cer“, a declarat pentru CNN doctorul Lucy Brown, profesor de neurologie şi neuroştiinţe la Colegiul de Medicină „Albert Einstein“ din New York, SUA.

Dragostea întăreşte

Uită de calmante! Tot ce ai nevoie este să iubeşti. „Se pare că anumite zone ale creierului activate de sentimentul de dragoste sunt aproximativ aceleaşi în care activează şi calmantele pentru a reduce durerea“, mărturiseşte doctorul Arthur Aron, profesor de psihologie de Universitatea de Stat din New York, SUA. De fapt, doar că te ţii de mână cu cel iubit poate alina durerea.

Dragostea modifică mersul

Mersul bărbaţilor este modificat atunci când sunt îndrăgostiţi. Cercetătorii au descoperit că bărbaţii îşi ajustează viteza de mers pentru a se potrivi cu ritmul partenerei. Acesta este un fenomen ciudat care nu se întâlneşte la bărbaţi atunci când merg alături de cineva pentru care au doar sentimente de prietenie.

Dragostea modifică ritmul inimii

Studiile sugerează că, atunci când eşti îndrăgostit, ritmul cardiac se coordonează cu cel al partenerului, astfel inimile bat în acelaşi timp.

Dragostea schimbă vocea

Femeile tind să vorbească cu o voce mai piţigăiată atunci când sunt cu cineva atrăgător. Cercetările au demonstrat că oamenii îndrăgostiţi încearcă, uneori, să mimeze acelaşi timbru vocal cu al partenerului ca un mod de a-i comunica afecţiunea şi de a-l informa că este pe aceeaşi lungime de undă.

Dragostea orbeşte

Unele studii susţin că oamenii care sunt implicaţi într-o relaţie şi care se gândesc la partener îşi feresc ochii inconştient de alte persoane atrăgătoare. E un fel de orbire neintenţionată pentru a nu fi tentat să înşeli.

Dragostea dă curaj

Cu toţii am auzit de cavaleri care îşi riscau viaţa pentru domniţele iubite. Studiile au demonstrat că bărbaţii sunt mai dispuşi să-şi asume riscuri inutile pentru a-şi impresiona partenera.

Dragostea dilată pupilele

Se pare că ochii chiar sunt ferestre către suflet. Cercetările spun că dilatarea pupilelor are loc atunci când te afli într-o stare intensă din punct de vedere emoţional. Asta înseamnă că pupilele se dilată şi atunci când eşti îndrăgostit.


Citeşte şi:

La ce e bun orgasmul? Te scapă de stres şi te ajută să trăieşti mai mult

În programarea noastră genetică se regăseşte şi perpetuarea speciei, aşa că nu e nevoie să enumerăm beneficiile actului sexual. Dar poate că este nevoie să enumerăm beneficiile orgasmului asupra sănătăţii.

Femeile care-şi măresc sânii sunt mai fericite în dormitor

Implanturile mamare îmbunătăţesc foarte mult viaţa sexuală a femeilor, potrivit unui sondaj. Reprezentantele sexului feminin au declarat că ating mai uşor orgasmul după ce au recurs la această procedură chirurgicală. 

De ce unele persoane au dureri de cap după sex

Când sexul dă dureri de cap, motivul este de obicei efortul fizic ce duce la o dilatare a vaselor de sânge din creier. Durerile puternice de cap sunt însă alarmante!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite