La ce boli poate duce carenţa unor enzime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În multe cazuri de afecţiuni apărute pe fondul unor procese digestive defectuoase, soluţia de tratament o reprezintă suplimentele cu enzime. Specialiştii afirmă că enzimele au rolul de a cataliza toate reacţiile biochimice din organism, controlând şi susţinând astfel procesele vitale.

Există două categorii de enzime: enzime alimentare (care provin din fructe şi din legume crude) şi enzime digestive (secretate de tractul digestiv, începând din cavitatea bucală până în intestine, pancreas şi ficat, indispensabile pentru digestie).

„Enzimele sunt lucrătorii din celulele noastre, partea vie a acestora, fără de care nu poate exista viaţă. În natura lor chimică sunt proteine funcţionale", afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.

Se găsesc în salivă şi în sucurile digestive

Enzimele digestive sunt secretate de-a lungul tractului intestinal şi descompun alimentele, făcând posibilă absorbţia nutrienţilor în sânge.
Există trei grupe principale de enzime digestive: amilază, protează şi lipază.

Amilaza se găseşte în salivă şi este responsabilă pentru descompunerea carbohidraţilor. Aceasta acţionează imediat ce începeţi să mestecaţi, de aceea nutriţioniştii recomandă o mestecare lentă a alimentelor. Din familia amilazei fac parte şi lactaza, maltaza şi sucraza, care corespund descompunerii zahărului din lapte, din malţ şi, respectiv, din trestie-de-zahăr.

Proteaza se găseşte în sucurile stomacale şi ajută la digerarea proteinelor, iar lipaza este responsabilă pentru descompunerea grăsimilor, find prezentă în sucurile intestinale.

Pot fi luate din cereale integrale

Suplimentarea cu enzime aduce beneficii multiple şi importante: stimulează sistemul imunitar, reface ţesuturile lezate, împiedică multiplicarea celulelor cancerigene, îmbunătăţeşte digestia şi previne îmbătrânirea celulară.

„Nu trebuie să uităm că vitaminele şi mineralele activează enzimele şi le potenţează activitatea benefică. Este indicat să mâncaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete de sezon şi să evitaţi pe cât posibil prepararea lor termică. Mai mult, din alimentaţie nu trebuie să lipsească proteinele de bună calitate şi cerealele integrale. Lipsa enzimelor este un factor important ce contribuie la majoritatea afecţiunilor grave, cum ar fi cancerul intestinal sau de colon", atrage atenţia Livia Nena, biolog nutriţionist. 

Alternativa medicamentoasă

Suplimentele de enzime se găsesc sub formă de tablete, capsule, praf şi lichid. Acestea sunt recomandate celor care suferă de malabsorbţie, de infecţii fungice sau de procese digestive dezechilibrate.

„Indiferent de suplimentul enzimatic ales, acesta trebuie să conţină toate grupele de enzime majore - amilază, protează şi lipază. Vă puteţi prepara singuri enzime digestive din seminţe uscate de papaya, pe care să le adăugaţi în mâncare", recomandă Livia Nena, biolog nutriţionist.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite