Kilogramele în minus reduc şansele femeilor de a avea copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă ai indicele de masă corporală între 18,5 şi 25, care indică o greutate normală pentru înălţimea ta, nu ar trebui să te sperie kilogramele indicate de cântar
Dacă ai indicele de masă corporală între 18,5 şi 25, care indică o greutate normală pentru înălţimea ta, nu ar trebui să te sperie kilogramele indicate de cântar

Prea puţine kilograme afectează mai mult fertilitatea decât câteva kilograme în plus. Un studiu din Statele Unite ale Americii dezvăluie că femeile prea slabe rămân mai greu însărcinate decât cele la care acul cântarului arată valori peste normal.

Specialistul Richard Sherbahn, de la Centrul pentru Fertilizare Avansată din Chicago, a declarat că atenţia pe care o oferim kilogramelor în plus face ca subponderabilitatea să fie puternic ignorată.

Citeşte şi:
S-a descoperit "gena slăbănogilor". Copiii slabi se nasc din părinţi traşi prin inel

Problema este agravată de femeile cu "măsura zero", echivalent al mărimilor 32-34 sau extra-small, care sunt puternic promovate pe podiumuri şi în revistele de modă şi frumuseţe. Astfel, imaginea femeii "şnur" are un impact negativ asupra comportamentului şi dorinţelor tinerelor fete.

În peste opt ani de activitate, doctorul Sherbahn a efectuat aproape 2.500 de fertilizări in vitro. În funcţie de greutatea corportală, femeile care au recurs la această modalitate de a rămâne însărcinate au fost împărţite în trei categorii: foarte slabe, normale şi obeze.

Aproximativ 50% din femeile cu greutate normală au reuşit să aibă copii. Şansele de reuşită a fertilizătii in vitro, în cazul femeilor obeze, a fost de 45%. În schimb, doar 34% din femeile foarte slabe au reuşit să procreeze. Cele din urmă aveau un indice de masă corporală (IMC) între 14 şi 18.

Specialistul de la Centrul pentru Fertilizare Avansată a recunoscut că existau deja studii care indicau că o femeile subponderale pot avea tentative eşuate de a rămâne însărcinate. El a conştientizat amploarea fenomenului abia după analizarea celor 2.500 de fertilizări in vitro efectuate.

Subnutriţia, o posibilă cauză

Nivelul estrogenului din corpurile femeilor foarte slabe este de regulă scăzut, motiv pentru care le este greu să conceapă un copil pe cale naturală. Dar deficitul de estrogen nu este o problemă în fertilizare in vitro, deoarece toate femeile urmează tratamente hormonale pentru echilibrarea endocrină.

Totodată, toate femeile, indiferent de greutate, au produs un număr similar de ovule, motiv pentru care specialiştii au concluzionat că, la femeile slabe, piedicile nu intervin la ovulaţie.

O posibilă cauză a fost, însă, înaintată de Societatea Americană de Medicină Reproductivă: femeile slabe sunt, adesea, şi subnutrite, iar din acest motiv embrionul nu reuşeşte să se fixeze de pereţii uterului.

Inconştienţa femeilor

Specialistul în fertilizare in vitro a avertizat că femeile sunt deseori inconştiente când încearcă să slăbească foarte mult sau să-şi menţină greutatea la limitele inferioare ale normalului. Ele nu fac altceva decât să-şi pună singure în pericol şansele de a avea copii.

Richard Sherbahn a adăugat că cele care vor să rămână însărcinate ar trebui să încerce, pe cât posibil, să ajungă la o greutate corporală normală.

Ce este indicele de masă corporală

IMC se calculează împărţind greutatea (în kilograme) la pătratul înălţimii (în metri). Exemplu: o persoană cu o greutate de 55 de kilograme şi cu o înălţime de 1,63 m are un IMC de 20,7.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele cu IMC între 18,5 şi 25 au o greutate normală, cei cu valori între 25 şi 30 sunt supraponderali, iar persoanele care au indicele peste 30 sunt considerate obeze.

IMC

Click pe imaginea de mai jos pentru a-ţi verifica indicele de masă corporală şi predispoziţia la diabet

Tabel IMC
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite