Jurnal de sarcină: toate etapele prin care trec mama şi copilul pe parcursul celor 9 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima lună, dezvoltarea embrionului este cea mai spectaculoasă, deoarece acum începe să se transforme rapid dintr-o singură celulă fecundată într-o nouă fiinţă. Dar toate cele 40 de săptămâni de sarcină, urmărite pas cu pas, pot arăta ca un film fantastic.


În primul rând, „trebuie înţelese două variabile: vârsta sarcinii şi vârsta embrionului“, subliniază medicul ginecolog Laurenţiu Crăciunaş, de la la Spitalul „St. Mary’s“ din Manchester, Marea Britanie, pe blogul său, contraboli.ro.

„Dacă ovulaţia se produce în ziua 14 a ciclului (la ciclurile clasice), vârsta sarcinii (săptămâni de sarcină) va fi cu două saptamani mai mare decât vârsta embrionului (săptămâni de dezvoltare embrională). Poţi afla cu exactitate vârsta embrională doar dacă ai plănuit sarcina, ai identificat sigur momentul ovulaţiei şi ştii când s-a produs fecundaţia. În săptămana 1 de sarcină şi în săptămâna 2 de sarcină nu există încă un embrion, dar tot ce faci în perioada asta (alimentaţie, medicaţie, fumat şi expunere la factori de risc în general etc.) va avea efecte asupra sarcinii. Trebuie continuat tratamentul cu acid folic recomandat de medic înainte de a încerca să rămâi însărcinată, explică specialistul.

Semne care pot anunţa o sarcină

  • Absenţa ciclului menstrual (însă nu neapărat);
  • Sâni plini, cu mameloane mărite;
  • Balonări;
  • Dureri abdominale similare durerilor menstruale;
  • Modificarea gustului şi a apetitului;
  • Reacţii neobişnuite la anumite mirosuri;
  • Acumulare de kilograme sau, dimpotrivă, pierdere în greutate;
  • Greaţă;
  • Stare de oboseală;
  • Vertij;
  • Hipersensibilitate.

Embrionul există din săptămâna a treia de sarcină

ecografie saptamana 5

În săptămâna 3 de sarcină, ovulul fecundat va începe să se dividă şi îşi continuă drumul către implantarea în uter.

După ce embrionul se ataşează de uter, celulele se multiplică. În zilele imediat următoare au loc o mulţime de transformări: se formează ţesuturile primordiale ale epidermei, unghiilor, ale nervilor, creierului, măduvei spinării, ale sistemului digestiv şi ale căilor respiratorii; începând din ziua a 22-a, îi poţi asculta bătăile inimii; apoi i se dezvoltă membrele superioare şi rinichii, i se formează un intestin primitiv şi începe să-i funcţioneze circulaţia sangvină.

În prima lună, embrionul măsoară 5-7 mm, i se dezvoltă membrele inferioare, glandele endocrine, stomacul şi pancreasul. Uterul mamei are dimensiunea unei mandarine.

E momentul să renunţi la vicii

În primele trei luni se formează organele copilului. De aceea, în această perioadă medicii recomandă viitoarei mame atenţie maximă la alimentaţie şi la administrarea anumitor medicamente, evitarea consumului de alcool şi de tutun şi a radiografiilor care nu sunt neapărat necesare.

În luna a doua se formează trăsăturile feţei

În această perioadă, uterul devine suficient de mare încât să înceapă să apese pe vezica urinară şi să o trimită pe mamă la toaletă din ce în ce mai des. Sânii devin mari şi, uneori, dureroşi. Cantitatea de sânge din corp creşte cu aproximativ 4-6 litri, iar inima bate mai rapid, cu 10-15 bătăi în plus pe minut.

Aceasta este luna pe care nicio femeie nu o aşteaptă cu nerăbdare, deoarece acum gravida se simte cel mai rău: are ameţeli, nu se poate concentra, vomită, are senzaţia de picioare grele, este permanent obosită, are stare de somnolenţă. Toate aceste simptome pot duce la o mică pierdere în greutate. Starea de spirit trece foarte uşor de la tristeţe la fericire extremă din cauza hormonilor care încep să invadeze corpul.

Cât priveşte dezvoltarea embrionului, acesta ajunge într-o lună de la 7 mm la 4 cm şi cântăreşte 11 grame. Acum se formează trăsăturile feţei: se conturează ochii, gura, urechile. Tot în această lună încep şi micile „plimbări” ale embrionului în uter, însă fără ca mama să le simtă.

Luna a treia - copilul capătă identitate sexuală

Circulaţia sangvină a mamei se accelerează pentru a favoriza hrănirea bebeluşului prin intermediul cordonului ombilical. În cele mai multe cazuri, în luna a treia neplăcerile (greaţa, ameţelile) sunt înlocuite de o creştere a energiei şi de bucuria de a aştepta un copil.

Aceasta este luna în care fătul începe să posede propria identitate: i se formează amprentele digitale şi sexul. Ajunge până la greutatea de 65 de grame şi la lungimea de 11 cm

La această vârstă, fătul produce globule roşii şi albe. Tot acum începe să i se contureze scheletul, i se separă degetele, iar trăsăturile feţei se perfecţionează: îi apar buzele, pleoapele şi fruntea.

Acum, micuţul începe să simtă gustul mâncării, deoarece în luna a treia are şi papile gustative. În plus, mişcările lui în uter devin mai ample, începe să se joace cu cordonul ombilical şi îşi suge degetul.

Luna a patra - inima îi bate tare

Orice încercare de a ascunde rotunjimea pântecelui este inutilă, pentru că micuţul a căpătat proporţii: are aproape 350 de grame şi 22 de cm. Toate organele sunt formate şi încep să funcţioneze, inima îi bate cu 140 de pulsaţii pe minut. Nu respiră încă, însă diafragma se mişcă şi permite lichidului amniotic să intre şi să iasă din plămâni.

Este posibil ca mama să prezinte scurgeri vaginale abundente, din cauza hormonilor. Nu este motiv de îngrijorare, decât în cazul în care aceste scurgeri îşi schimbă culoarea sau mirosul.

Pentru a preveni apariţia vergeturilor, acum este momentul ca mama să acorde o importanţă specială masajului cu creme hidratante pe zona abdomenului, sânilor, coapselor, picioarelor.

Sexul şi sarcina

Începând din luna a patra de sarcină, libidoul mamei este în creştere. Specialiştii sunt de părere că viaţa sexuală a viitorilor părinţi nu trebuie să aibă de suferit din cauza sarcinii. Temerile părinţilor că ar putea lovi sau trezi copilul sunt nefondate, deoarece fătul se află în siguranţă în lichidul amniotic, într-un fel de sac protector situat la nivelul colului, care separă uterul de cavitatea vaginală.

Dezvoltarea fătului în uter, ca un film SF

Luna a cincea – fătul începe să dea ghionturi

Uterul capătă dimensiunea unei mingi de fotbal, iar cantitatea de sânge din corp creşte, pentru a putea alimenta mai bine fătul, care are acum 29 cm şi 700 g. Asta poate duce la apariţia unor neplăceri cum sunt: hemoroizi, vertij, senzaţia de picioare grele, dacă mama stă prea mult timp pe scaun, bufeuri.

Cu fiecare zi, fătul devinde din ce în ce mai independent: creierul se dezvoltă, având multiple conexiuni neuronale, muşchii se întăresc, iar bătăile inimii sunt atât de puternice, încât pot fi ascultate cu un simplu stetoscop. La această vârstă, micuţul simte cam tot ce se întâmplă în jurul lui şi, deci, părinţii pot începe să comunice cu el atât prin atingeri, cât şi prin vorbe şi muzică. Fătul îşi petrece 16-20 de ore din zi dormind, iar restul jucându-se cu mâinile şi picioarele, uneori atât de tare, încât poate fi simţit.

A şasea lună – fătul începe să respire

Pentru mamă, de acum începe nerăbdarea de a naşte, deoarece îi este din ce în ce mai greu să se mişte, respiră greu, oboseşte repede, are dureri de spate şi, în unele cazuri, îi apar varicele.

Bebeluşul însă ajunge la 36 de cm şi se mişcă tot mai mult, de 40-120 de ori pe oră. La această vârstă, micuţul începe să respire singur şi, se pare, poate recunoaşte vocea părinţilor.

Luna a şaptea – pot apărea contracţii false

În această etapă a sarcinii, mama cântăreşte cu aproximativ 7 kg mai mult decât înainte de sarcină şi, de aceea, se mişcă foarte greu. Acum încep aşa-zisele contracţii false: uterul începe să se pregătează pentru ziua Z. Singurul motiv de îngrijorare este dacă aceste contracţii devin dese şi regulate sau dacă mama pierde mult sânge. În acest caz, se impune prezentarea de urgenţă la medic. Dacă specialistul decide că este cazul să nască prematur, bebeluşul are mari şanse să supravieţuiască, deoarece toate funcţiile vitale sunt complete.

Totuşi, dacă nu există complicaţii, este bine ca fătul să mai beneficieze de căldura uterului pentru ca plămânii să i se dezvolte complet.  

Gândeşte-te din timp la detalii

Mama trebuie să discute din vreme cu medicul în legătură cu metoda prin care vrea să nască: natural – cu anestezie sau fără – sau prin cezariană.

Luna a opta – fătul se întoarce cu capul în jos

Burtica prea mare o jenează pe mamă, iar micuţul este şi el nerăbdător să cunoască lumea. De aceea, ia poziţia de naştere: se întoarce cu capul în jos. Medicii îi recomandă mamei să doarmă mai mult pe partea stângă, deoarece astfel îi permite copilului să se aşeze în poziţia ideală pentru naştere, cu posteriorul spre stânga. În acest mod, bebeluşul eliberează vena cavă a mamei şi, prin urmare, aceasta nu mai ameţeşte şi nu se mai simte rău.

Luna a noua – începe numărătoarea inversă

Se impune un ultim control pentru ca medicul să poată aprecia momentul naşterii. Bebeluşul e pregătit: are genunchii îndoiţi şi mânuţele împreunate la piept. Nu uită însă să îi amintească din când în când mamei, prin câte o lovitură cu picioruşul, că se apropie momentul cel mai important.

Semnele care anunţă momentul naşterii

-          Micuţul este agitat, la fel şi mama

-          Mama pierde brusc o cantitate mare de lichid (i se rupe apa)

-          Contracţiile devin regulate şi rapide: la fiecare 5-10 minute, timp de o oră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite