Jumătate din medicamentele de pe internet sunt contrafăcute. La ce pericole ne expun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă să consultăm întotdeauna medicul înainte de a cumpăra un medicament sau un supliment alimentar, chiar dacă nu necesită prescripţie medicală FOTO Shutterstock
Specialiştii recomandă să consultăm întotdeauna medicul înainte de a cumpăra un medicament sau un supliment alimentar, chiar dacă nu necesită prescripţie medicală FOTO Shutterstock

Unul din două medicamente comercializate pe internet este contrafăcut, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cele mai riscante pastile care se achiziţionează în proporţii ridicate de pe internet şi în România sunt cele pentru slăbit şi pilulele pentru o viaţă sexuală împlinită.

87% din români folosesc automedicaţia, după cum arată un raport elaborat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în 2012. O parte dintre aceştia îşi achiziţionează tratamentele direct de pe internet. Chiar dacă farmaciile online din România nu permit decât achiziţionarea medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală (sunt excluse, deci, antibioticele, anticoncepţionalele şi medicamentele aprobate pentru potenţă) nu înseamnă că persoanele care fac astfel de cumpărături pe internet sunt ferite de riscuri.

De altfel, cele mai căutate tratamente pe internet sunt suplimentele de slăbit şi cele pentru îmbunătăţirea vieţii sexuale. Acestea se eliberează în mod normal fără prescripţie şi sunt şi cel mai adesea contrafăcute, potrivit dr. biolog Tatiana Onisei, şefa Serviciului Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare.

De altfel, specialista spune că nu doar în farmaciile virtuale, ci şi în cele reale şi în Plafare putem da mai ales peste suplimente alimentare sau remedii din plante care ne pot face mai mult rău decât bine. „În momentul de faţă, există legal pe piaţa din România aproximativ 14.000 de produse naturale. Cine ştie, însă, câte mai sunt care nu au trecut niciodată pe la Serviciul de Notificări? De altfel, după sesizări care ajung la acest Serviciu din diverse surse, şi după analize amănunţite, numai anul trecut au fost scoase de pe piaţă peste 50 de produse“, potrivit dr. biolog Tatiana Onisei.

Conţin substanţe care nu sunt înscrise pe etichetă

Principala problemă în cazul tratamentelor naturale şi al suplimentelor este că, spre deosebire de medicamentele clasice, care sunt mai bine reglementate, „de multe ori, este inscripţionat un ingredient, dar suplimentul conţine altceva, pentru a-i stimula potenţa. Plantele acţionează mai blând, de aceea la adăpostul plantelor sunt adăugate şi alte substanţe care se găsesc, de obicei, în medicamentele clasice“, semnalează specialista.

De asemenea, un alt risc pe care şi-l asumă persoanele care cumpără medicamente de orice tip de pe internet este achiziţionarea unor produse alterate, din cauza condiţiilor improprii de stocare, potrivit LePoint.fr.

Reglementările diferă de la o ţară la alta

Deşi farmaciile online româneşti nu permit achiziţionarea medicamentelor eliberate doar pe bază de prescripţie, în alte ţări europene regulile sunt diferite. De exemplu, din farmaciile virtuale din Germania poţi cumpăra şi medicamente care se dau doar pe bază de reţetă, cu condiţia să trimiţi prescripţia medicală prin poştă (nu este suficient să o scanezi şi să o trimiţi prin e-mail).

Citeşte şi:

Medicamentele cumpărate de pe internet sunt riscante

Tratamentele falsificate nu conţin substanţele active prezente în medicamentele pe care le copiază, iar în cazurile mai grave, conţin chiar compuşi toxici pentru organism.

Nouă români din 10 îşi prescriu singuri medicamentele

Românii au cumpărat anul acesta mai multe medicamente decât anul trecut – este concluzia studiului Pharma & Hospital Report, realizat trimestrial de compania Cegedim România. Potrivit analizei, valoarea medicamentelor vândute de farmacii pacienţilor români a atins nivelul de 2,85 de miliarde de lei, doar în trimestrul al doilea din 2013 înregistrând o creştere de aproape 3% faţă de perioada similară din 2012.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite