Jumătate dintre bolnavii cu psoriazis dezvoltă boala la nivelul scalpului. Cum pot fi combătute simptomele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psoriazisul este o boală autoimună care afectează din ce în ce mai multe persoane
Psoriazisul este o boală autoimună care afectează din ce în ce mai multe persoane

Psoriazisul este o boală care apare la nivelul pielii atunci când corpul nostru transmite către sistemul imunitar semnale false care determină celulele să crească mai repede. Afecţiunea apare sub forma unor cruste albe şi roşii. Jumătate din bolnavii cu psoriazis dezvoltă boala la nivelul scalpului.

Boala poate apărea însă şi în spatele urechilor, la nivelul frunţii sau pe partea din spate a gâtului, potrivit webmd.com. Afecţiunea nu este contagioasă, ci ereditară, potrivit aceleiaşi surse. Cei mai mulţi bolnavi care suferă de psoriazis au avut cel puţin o rudă în familie care a transmis boala.

Boala poate fi declanşată de un episod psihoemoţional sau infecţios, o tulburare de metobolism, consumul de alcool sau tutun şi are perioade de remisiune urmate de perioade de revenire.

Psoriazisul apare sub forma unor cruste albe sau roşii care pot crăpa foarte uşor şi produce sângerări, motiv pentru care persoanele care suferă de această boală trebuie să fie foarte atente cu ele însele atunci când se piaptănă, se spală îşi pun pe cap pălării sau le dau jos. Aspectul psoriazisului la nivelul pielii capului poate fi uşor confundat cu mătreaţa.

Nu orice tip de tratament se potriveşte

Şampoanele care conţin acid salicilic (un ingredient de bază când vine vorba de tratamentul unor boli de piele precum acneea, verucile, mătreaţa, bătăturile) sunt utile şi în ţinerea sub control a simptomelor acestei boli. Medicii pot, de asemenea, prescrie creme, geluri, soluţii, spray-uri care conţin corticosteroizi.

Ce ar trebui reţinut este faptul că nu orice tip de tratament al simptomelor se potrivesc tuturor bolnavilor motiv pentru care fiecare pacient ar trebui să consulte medicul. Un tratament care nu funcţionează poate fi schimbat după câteva săptămâni.

Mâncărimea, cel mai deranjant simptom

Mâncărimea este un simptom care dă multe bătăi de cap bolnavilor cu psoriazis. Poate fi intensă şi manifestă non-stop. Pentru anumite persoane poate fi asemenea unei senzaţii de arsură. Se recomandă bolnavilor să nu se scarpine indiferent cât de mare este nevoia, întrucât pe moment situaţia poate fi detensionată însă pielea poate crăpa, sângera şi deveni apoi foarte dureroasă. Plus că părul poate cădea, iar locul poate deveni o adevărată poartă de intrare a infecţiilor.

Primele lucruri care pot domoli mâncărimea sunt loţiunile emoliente, cremele hidratante. Pentru un efect maxim se recomandă păstrarea acestora în frigider înainte de utilizare. Apa rece şi compresele reci pot fi de un real folos. Se mai pot folosi soluţii pe bază de steroizi, prescrise de medic şi aplicate seara pe scalp, după care capul se înfăşoară într-un prosop, iar dimineaţa se îndepărtează cu şampon.

Remedii naturiste, după consultarea medicului

O soluţie poate fi şi folosirea oţetului de mere aplicat de câteva ori pe săptămână. Acesta a fost utilizat multă vreme ca dezinfectant astfel că poate da o senzaţie de arsură atunci când este aplicat. Poate fi combinat cu apă pentru a mai potoli din senzaţia de arsură. Nu este indicat bolnavilor care au însă pielea crăpată la nivelul scalpului şi plăgi deschise. Cel mai indicat ar fi să consultaţi medicul înainte de a aplica vreun remediu naturist.

Unii pacienţi au declarat că uleiul de eucalipt i-au ajutat în tratarea mâncărimilor, însă nu sunt studii care să susţină această afirmaţie. Prin urmare, puteţi căuta un şampon cu eucalipt pe care să-l încercaţi mai întâi pe braţ pentru că unele persoane pot fi alergice.

Pilulele antihistaminice sunt de folos doar în cazul în care sunt prescrise de medic. Întrebaţi doctorul sau farmacistul referitor despre anestezicele locale pe care le puteti folosi pentru a amorţi mâncărimea. Dacă aceasta este foarte intensă întrebaţi medicul dvs despre opţiunile pe care le aveţi, inclusiv despre antidepresive şi medicamente împotriva durerilor neurologice.

Ajutor de specialitate în caz de depresie

Întrucât lupta pentru a ţine simptomele sub control nu este una uşoară, pacienţii cu psoriazis pot dezvolta depresie. Când simt că nu mai fac faţă este bine să apeleze la ajutor de specialitate sau frecventa grupuri de pacienţi care au aceeaşi problemă de sănătate.

Este bine de ştiut că părul pe care îl pierdeţi ca urmare a psoriazisului instalat la nivelul scalpului va creşte la loc atunci când simptomele bolii dau înapoi.

Dacă indiferent ce creme, loţiuni, geluri sau spray-uri folosiţi nu este suficient pentru a ţine boala sub control întrebaţi medicul dacă nu cumva ar fi indicată terapia cu lumină ultravioletă. O altă opţiune de tratament este cea cu molecule biologice. Discutaţi cu medicul dvs despre asta.

Ce este de evitat

Şampoanele care conţin sulf, anumite medicamente care pot produce iritaţii. Totodată, ajută şi renunţarea la fumat şi la consumul de alcool.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite