INTERVIU. Medic endocrinolog: „Excesul de testosteron dăunează grav sănătăţii. Aviz amatorilor de muşchi tari!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
d

Dereglări hormonale la bărbaţi? Cu toate că femeile sunt mai preocupate de astfel de probleme, nici bărbaţii nu sunt scutiţi de tulburările hormonale. Cel mai cunoscut hormon masculin, testosteronul, acţionează mai ales asupra organelor genitale, dar influenţează şi pilozitatea, vocea şi masa musculară.

E clar că atunci când există o cantitate prea scăzută sau prea crescută a nivelului de hormoni, nu doar sexualitatea are de suferit, ci întreg organismul.

În cele mai multe cazuri, atunci când vorbim despre dereglări hormonale la bărbaţi, principala problemă este scăderea nivelului de testosteron. Aceasta apare fie din cauza unor infecţii sau boli genetice, fie din cauza unor traumatisme.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, ne-a explicat pe larg care sunt cele mai întâlnite dereglări hormonale la bărbaţi, cum se manifestă şi ce soluţii de tratament există.

Medicul endocrinolog Antonela Burlacu atrage atenţia asupra principalului semn al dereglărilor hormonale la bărbaţi: scăderea libidoului

antonela burlacu medic endocrinolog

Smartliving: Cu toţii am auzit de testosteron. Ce alţi hormoni masculini importanţi există şi ce roluri au în organism?

Dr. Antonela Burlacu: Hormonii masculini sunt impropriu consideraţi ca aparţinând doar bărbaţilor. Ei există şi la femei, dar într-o concentraţie mult mai mică. Principalul şi cel mai renumit hormon este, într-adevăr, testosteronul sintetizat din colesterol, ca toţi hormonii steroidici, predominant în testicule şi într-o cantitate mai mică în glandele suprarenale. A nu se confunda hormonii steroidici cu steroizii luaţi pentru diverse scopuri.

La nivel de ţesut, testosteronul se transformă în DHT, adică dihidrotestosteron. Acesta acţionează şi el pe mulţi receptori din nucleul celulelor din piele, muşchi, organe genitale etc. Tot în categoria hormonilor androgeni intră şi DHEA-S şi androstendionul - hormoni precursori ai testosteronului. Sunt produşi, în special, în zona reticulară a glandelor suprarenale.

Rolul principal al hormonilor androgeni este de a promova creşterea şi dezvoltarea organelor genitale masculine - penis, prostată, vezicule seminale. În plus, ei menţin caracterele secundare sexuale - păr, voce, muşchi. De asemenea, au un important rol metabolic-anabolic în sinteza de proteine şi de lipide, stimulează retenţia hidrosalină şi sinteza de globule roşii (eritropoieză). De aici pornesc toate efectele benefice sau dăunătoare ale hormonilor sexuali masculini aflaţi în doze normale, prea mari sau prea mici.

Cauze ale tulburărilor de dinamică sexuală

Smartliving: De efectele benefice am vorbit. Spuneţi-ne acum care sunt efectele dăunătoare ale hormonilor şi de ce apar dereglările hormonale la bărbaţi.

Dr. Antonela Burlacu: Dacă vorbim strict de dereglările hormonilor sexuali masculini, hipogonadismul este destul de frecvent, adică scăderea secreţiei de testosteron şi/sau a producţiei de spermatozoizi, din motive centrale, adică legate de hipotalamus-hipofiză, sau periferice, adică legate de testicule sau de receptorii din periferice.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite