INTERVIUL SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acupunctura trateaza ieftin si in timp scurt Peste 40 de medici din Bucuresti si oficiali ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucuresti au participat, vineri, la deschiderea oficiala a

Acupunctura trateaza ieftin si in timp scurt
Peste 40 de medici din Bucuresti si oficiali ai Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucuresti au participat, vineri, la deschiderea oficiala a Centrului Medical "MED NEW LIFE", centru multidisciplinar, avand cabinete acreditate de obstetrica-ginecologie, urologie, dermatologie, chirurgie plastica si reparatorie, sala de operatii, laboratoare de fecundatie in vitro, analize medicale, ecografie, laparoscopie si histeroscopie. Pacientii vor beneficia de experienta unor doctori de talie internationala - prof. dr. Raphael Ron-El, de la Spitalul Universitar din Tel Aviv, ginecolog, androlog, specialist in fertilizare in vitro, si dr. Wang Xiaoguang, de la Institutul de Acupunctura si Moxibustie de pe langa Academia de Medicina Traditionala din Beijing.
- Doamna doctor Wang, de cand practicati medicina traditionala chineza?
- De 24 de ani. Institutul de Acupunctura si Moxibustie din Beijing are atat activitate de terapie, cat si invatamant si cercetare. Organizatia Mondiala a Sanatatii in colaborare cu institutul nostru a creat un centru de perfectionare in medicina traditionala chineza, doctori din intreaga lume urmand cursuri de pregatire la acest centru.
- Ati studiat atat medicina traditionala chineza, cat si pe cea occidentala. Exista diferente mari in stabilirea diagnosticului pe cele doua cai?
- Da, foarte mari. Vorbim de doua abordari diferite. De 4.000 de ani, metoda de diagnostic in medicina traditionala chineza se bazeaza, pentru obtinerea de date, pe observarea directa a pacientului, anamneza, palpare, in special a pulsurilor. Sunt sase localizari ale pulsurilor care se palpeaza in mod uzual. Astfel se pot obtine suficiente date pentru a pune un diagnostic exact. Pe cand, in medicina occidentala, in prezent se pune accent pe explorarile paraclinice si imagistice pentru stabilirea diagnosticului. Modul in care se inteleg in medicina chineza rolurile organelor este diferit de cel din medicina occidentala. In general, organelor li se descriu functii mai complexe. Nu te poti duce cu diagnosticul din medicina chineza la un doctor occidental, invers, da. De exemplu, un caz de reumatism si obezitate, diagnosticat in medicina occidentala, poate fi diagnosticat in medicina chineza ca "deficit de splina cu umiditate interna", ceea ce nu prea are sens pentru un medic occidental.
- Dar tratarea dupa diagnosticul traditional da rezultate?
- Desi este greu de inteles si uneori chiar greu de acceptat, modelul teoretic chinez asupra functionarii organismului uman se verifica in practica. Boli greu de tratat in medicina occidentala se pot ameliora prin acupunctura, cu cheltuieli minime si in timp scurt.
- In ce cazuri este indicata acupunctura?
- Exista o lista publicata de OMS cu un numar foarte mare de boli care se trateaza cu succes prin acupunctura. In general, este vorba de boli reumatismale, nevralgii, cefalee, migrene, astm, alergii, rinite, sinuzite, miopie (la debut), tulburari de tranzit intestinal, colecistite, gastrite, dispepsii, anexite, arterite.
- Ce riscuri si efecte secundare exista?
- Riscurile sunt minore - vanataie sau hematom la insertia unui ac, dar si acestea se intampla destul de rar. Acupunctura nu are efecte secundare negative, ba dimpotriva exista cazuri in care, datorita echilibrarii energetice realizate prin tratament, se amelioreaza si unele simptome care nu sunt legate de boala tratata.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite