INTERVIUl SAPTAMANII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Infiltratiile" pentru discopatia vertebrala pot duce la paralizie Discopatia vertebrala este o afectiune a omului modern. Cum poate fi diagnosticata si tratata, ne-a explicat dr. George Vasilescu,

"Infiltratiile" pentru discopatia vertebrala pot duce la paralizie
Discopatia vertebrala este o afectiune a omului modern. Cum poate fi diagnosticata si tratata, ne-a explicat dr. George Vasilescu, medic primar neurochirurg la Spitalul de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti.
- Ce este discopatia vertebrala?
- Originea primordiala a bolii rezida intr-un viciu de proiectare a coloanei vertebrale pe care natura n-a reusit sa-l corecteze odata cu trecerea la statiunea bipeda. Daca la nivelul altor segmente ale organismului la hominide au aparut o serie de mecanisme de adaptare a functionarii la pozitia in doua picioare (articulatia genunchiului), coloana vertebrala a omului a ramas tot cea "proiectata" pentru mersul in 4 labe. Aceasta particularitate anatomica si functionala duce la aparitia unei predispozitii de migrare spre posterior a discurilor intervertebrale. In conditia omului modern, hiperponderal, sedentar si cu alimentatie departe de principiile unei diete corecte, discopatia vertebrala poate sa afecteze in mod serios calitatea vietii. Discopatia poate aparea la toate segmentele coloanei vertebrale, insa este intalnita cu precadere la nivel lombar si cervical.
- Care este legatura intre hernia de disc si discopatia vertebrala?
- Exista o confuzie de termeni. Discopatia vertebrala reprezinta integralitatea bolii, marcata de suferinta unuia sau a mai multor discuri. Hernia de disc este doar un stadiu al discopatiei, care apare atunci cand o portiune din disc se rupe din intreg si migreaza spre posterior, comprimand elementele nervoase adapostite de coloana vertebrala, adica radacinile nervilor rahidieni si uneori chiar si maduva spinarii.
- Sunt persoane predispuse la aparitia discopatiei?
- Discopatia vertebrala apare cu precadere la indivizii activi, cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. Trebuie mentionat ca in ultimii ani vedem din ce in ce mai multi tineri, chiar adolescenti, care sufera de discopatie vertebrala si chiar este necesara operatia pentru hernia de disc.
- Care sunt semnele acestei afectiuni?
- Primele simptome sunt de obicei durerea locala in segmentul lombar, cervical sau toracal, urmata apoi de prelungirea zonei dureroase catre teritoriul de distributie al nervului rahidian comprimat de discul bolnav. In cazul discopatiei lombare, durerea coboara progresiv de-a lungul piciorului, iar in cazul unei hernii de disc cervicale, durerea se extinde pe brat sau antebrat. De cele mai multe ori, durerea este insotita de aparitia contracturii musculaturii paravertebrale, care poate duce la deformarea antalgica a coloanei (scolioza antalgica). In cazurile mai grave, debutul poate fi brusc, in special in cazul herniei de disc lombare, cu blocaj lombar (criza de lumbago). De precizat este ca o criza de lumbago nu inseamna neaparat indicatie chirurgicala. Aceasta poate fi rezolvata prin metode conservatoare (repaus la pat si medicatie specifica) si se pot inregistra remisiuni pentru o durata de cativa ani.
- Cand este necesara operatia?
- In cazul discopatiei vertebrale lombare, care este si cea mai frecventa forma, poate aparea o situatie grava, dar inselatoare din punct de vedere clinic. Astfel, dupa o perioada de durere lombara cu iradiere de-a lungul unui membru inferior, se instaleaza relativ brusc o stare de acalmie marcata prin disparitia durerilor, insa pacientul incepe sa nu mai poata misca bine si cu forta obisnuita laba piciorului. Disparitia durerilor da pacientului o falsa senzatie de bine si il face sa nu mai mearga la medic, insa, de fapt, se afla intr-o situatie in care interventia neurochirurgicala reprezinta o urgenta. In aceasta situatie s-a produs o herniere a unui mare volum de tesut discal care comprima foarte puternic nervul rahidian. Din aceasta cauza se stopeaza functionarea tuturor fibrelor nervoase din acea radacina, atat a celor care vehiculeaza informatia de durere, cat si a fibrelor motorii care controleaza o serie de grupe musculare. Fara operatia de urgenta, marea hernie va rupe pur si simplu fibrele nervoase. Daca interventia se face prea tarziu, paralizia grupelor musculare respective ramane definitiva. Trebuie mentionat faptul ca, in prezent, la noi, herniile de disc se opereaza cu instrumentar modern, sub microscop, cu rezultate foarte bune. Nicaieri in lume, tratamentul chirurgical cu laser nu se aplica in cazul herniei de disc.
- Cum se poate trata discopatia vertebrala?
- Tratamentul implica mai multe specialitati medicale si este stadializat in functie de etapa evolutiva a bolii. In fazele incipiente, un tratament conservator va fi condus de medicul de familie sau de specialistul neurolog. Si balneofizioterapeutul poate avea o contributie benefica. In aceste stadii, medicatia cuprinde antiinflamatoare nesteroidiene, decontractante musculare, antalgice si uneori sedative usoare. Din experienta neurochirurgicala, consideram ca infiltratiile locale cu orice fel de substante trebuie sa dispara din arsenalul terapeutic, pentru ca sunt periculoase si pot avea consecinte deosebit de grave, in special de ordin infectios.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite