Imunoterapia sau cum folosesc medicii sistemul imun ca armă împotriva cancerului. Unde se face tratamentul în România INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
a

Tratamentul cancerului care antrenează sistemul imunitar să descopere şi să distrugă celulele canceroase poartă numele de imunoterapie. Deşi este o terapie relativ nouă, datele arată că poate vindeca unele forme de cancer considerate, până acum, incurabile. Tehnica este folosită cu succes şi în România.

Dr. Oana Trifănescu, medic primar oncolog, şef de lucrări în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti şi doctorand în oncologie, ne-a dezvăluit cum funcţionează imunoterapia şi cum poate fi accesată gratuit.

Dr. Oana Trifănescu spune că unele medicamente imunoterapice se administrează în cadrul secţiilor de oncologie medicală şi se obţin gratuit conform protocoalelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

oana trifanescu

Sistemul imunitar e antrenat să lupte singur cu cancerul

SmartLiving: Ce este mai exact şi cum acţionează imunoterapia?

Dr. Oana Trifănescu: Imunoterapia reprezintă utilizarea de medicamente pentru a ajuta propriul sistem imunitar al unei persoane să recunoască şi să distrugă mai eficient celulele canceroase.

Folosirea sistemului imun ca armă împotriva cancerului a fost de mult timp un deziderat al cercetătorilor, cele mai utilizate modalităţi de stimulare a acestuia fiind: activarea celulelor implicate in imunitate, vaccinurile antitumorale şi folosirea imunostimulatoarelor, a interferonului şi interleukinei 2.

O limitare majoră a acestor modalităţi este reprezentată de faptul că organismul posedă o serie de mecanisme pentru a contracara un răspuns exagerat al sistemului imun care poate leza ţesuturile sănătoase, aşa cum se întâmplă în bolile autoimune.

Celulele canceroase se folosesc de aceste mecanisme de apărare pentru a eluda sistemul imun. Printre acestea, mecanismele cele mai importante sunt reprezentate de inhibitorii punctelor de control (checkpoint-inhibitors). Aceştia sunt induşi de activarea limfocitelor T.

Practic, tumora eliberează antigene care sunt recunoscute de sistemul imun si declanşează un răspuns al organismului împotriva tumorii. Tumora inhibă acest răspuns pentru a se proteja. Dacă noi inhibăm la rândul nostru inhibitorii celulei tumorale împotriva limfocitelor (soldaţii apărării), reuşim să antrenăm sistemul imun al pacientului să lupte singur împotriva cancerului. 

SmartLiving: În ce afecţiuni funcţionează şi cât de utilă este? În ce tipuri de cancer a fost aprobată imunoterapia?

Dr. Oana Trifănescu: Imunoterapia nu este la fel de eficientă în toate cancerele. Eficienţa ei depinde de cât de mult poate tumora să inducă un răspuns imun (ceea ce noi numim imunogenicitate). Imunoterapia a dat cele mai bune rezultate în:

Sunt în desfăşurare o serie de studii pentru validarea acestei modalităţi de tratament şi în cancerul mamar, cancerele sferei genitale şi cancerele digestive.

SmartLiving: Cum se diferenţiază de alte tratamente pentru cancer?

Dr. Oana Trifănescu: Imunoterapia face parte din categoria terapiilor ţintite, care acţionează direct asupra celulei canceroase şi, de cele mai multe ori, cruţă ţesuturile din jur şi pe cele sănătoase. Aceasta face să fim mai eficienţi cu tratamentele noastre, cu un preţ al efectelor adverse mai mic.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite