Intervenţia care previne infarctul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectuată pentru a lărgi arterele de sânge blocate, montarea stentului se numără printre procedurile ce uşurează viaţa persoanelor cu probleme cardiace. Când este indicată, care sunt riscurile şi beneficiile ei – pe toate le poţi afla din articolul nostru!

Recomandată pacienţilor cu angină pectorală şi celor care au suferit un infarct, coronarografia poate evalua aspectul arterelor coronare (cele care duc sângele la inimă). Dacă medicul observă îngustări mai mari de 50-70% pe anumite segmente, el poate recomanda dilatarea lor cu ajutorul unui balon şi a unui stent.

„Îngustarea arterelor apare, în general, în urma depunerii de colesterol şi de calciu între straturile lor. Stentul, dispozitivul care ajută la lărgirea vaselor de sânge, este fabricat din diverse aliaje şi are calităţi diferite privind reactivitatea organismului faţă de el”, explică Rodica Niculescu, medic primar cardiologie, competenţă cardiologie intervenţională la Spitalul Sanador.

Ce presupune montarea stentului

Angioplastia coronariană cu stent este o intervenţie minim invazivă, ce se realizează la nivelul vaselor de sânge. Pentru că presupune prezenţa aparatului numit angiograf (utilizează razele X), procedura se realizează  într-un laborator de cardiologie intervenţională.

„Iniţial, se face o puncţie la artera femurală sau radială, se introduce un balon pe un ghid metalic, iar acesta se extinde în locul în care artera este îngustată. Balonul se îndepărtează şi se introduce stentul pus pe un alt balon vidat. După ce se umflă cel de-al doilea balon şi stentul rămâne fixat, el se scoate din corp”, spune medicul Rodica Niculescu.

Odată introdus, stentul asigură dilatarea zonei şi fluidificarea fluxului de sânge care circulă spre inimă.      

Spasmul vascular, una dintre complicaţii

Ca în cazul oricărei intervenţii medicale, pacienţii cărora li se montează un stent pot întâmpina complicaţii. Acestea, pot apărea la nivelul puncţiei, cum sunt hematoamele (acumulare de sânge), dar şi la cel al arterei. De asemenea, ele pot surveni imediat după intervenţia medicală, fie după o perioadă mai lungă de timp.

„Complicaţiile acute apar la nivelul arterei coronare şi ţin de reacţia pe care vasul de sânge o are la stent: spasm vascular, disecţia arterei, tromboza arterei (formarea unui cheag de sânge)”, explică medicul cardiolog. Complicaţiile pot apărea şi mai târziu, la 3-9 luni după realizarea procedurii.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite