INFOGRAFIE Medicamentele generice înseamnă un acces mai mare la tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii din România se pot trata cu generice pentru majoritatea afecţiunilor FOTO Shutterstock
Bolnavii din România se pot trata cu generice pentru majoritatea afecţiunilor FOTO Shutterstock

În România, majoritatea afecţiunilor pot fi tratate cu medicamente generice, ele acoperind principalele arii terapeutice. Fiind la fel de eficiente şi sigure ca medicamentele originale, dar cu un preţ de până la 30-40% mai mic, acestea cresc accesul pacienţilor la tratament.

Medicamentele generice acoperă în ţara noastră principalele arii terapeutice, ele reprezentând aproximativ 70% din totalul medicamentelor prezente în farmacii. Mai exact, potrivit prof. dr. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, avem între 2 şi 10-12 medicamente generice la aceeaşi substanţă activă. De exemplu, aspirina are peste 200 de alternative generice, iar diclofenacul - peste 80. 

În cazul afecţiunilor cadiovasculare, conform Catalogul Naţional al Medicamentelor (CaNaMed), există 929 de medicamente generice şi 232 originale. Foarte multe sunt şi în sfera bolilor ce ţin de sistemul nervos (1001 generice şi 327 originale), precum şi în cea a terapiilor antiinfecţioase (493 generice şi 160 originale). 

Şi bolnavii de cancer au posibilitatea de a beneficia de framacoterpaie la preţuri mai accesibile. Din datele CaNaMed, în România există 448 de medicamente generice pentru domeniul oncologic, acestea nefiind cu nimic inferioare celor de referinţă.

Nu avem niciun fel de probleme cu medicamentele generice. Nu am auzit de la pacienţi să se plângă că nu le-ar face bine şi nici noi nu am constatat că ar exista vreo diferenţă din punct de vedere al efectului terapeutic. Nu a existat aşa ceva“,  a declarat dr. Mircea Dediu, şeful Secţiei Oncologie Medicală II din cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu“.

Medicul a subliniat că, deşi nu există diferenţe din punct de vedere terapeutic între un medicament generic şi cel original, nu recomandă pacienţilor să opteze pentru o anume denumire comercială.

„Noi prescriem medicamentele pe baza DCI (n.r. denumirea comună internaţională), mai departe nu avem nicio implicare. Noi nu indicăm un medicament anume. Este decizia pacientului ce va cumpăra din farmacie“, a precizat medicul oncolog.

Despre această libertate ne-a vorbit şi prof. univ. dr Ioan Fulga, şeful catedrei de farmacologie a UMF "Carol Davila".

„E dreptul omului să aleagă ce medicament vrea. Vedeţi dumneavoastră, în cazul medicamentului mai funcţionează şi încrederea. Dacă omul are o anume încredere într-o anume denumire comercială e problema lui – poate să aibă încredere. Dacă mă întrebaţi cum fac eu, vă spun că-l iau pe cel mai ieftin“, a punctat profesorul. 

El a explicat că încrederea pe care omul o investeşte într-un anume medicament este foarte importantă, deoarece aceasta face parte din procesul terapeutic.  

„Dacă omul ştie că o anume denumire comercială îi va face bine, e dreptul lui să utilizeze acel nume comercial. Are mai multă încredere, îi face mai bine, ceea ce este un plus. Beneficiază de efectul placebo care există realmente, nu este o păcăleală“, a lămurit prof. dr. Ion Fulga. 

În aceea ce priveşte confuzia indusă de preţul mai mic şi suspiciunea că din această cauză medicamentele generice ar fi mai puţin eficiente, farmacologul spune că aceasta nu are baze reale. 

În domeniul medicamentului nu nu există nicio legătură între preţul medicamentului şi valoarea terapeutică a medicamentului, chiar nicio legătură. Pur şi simplu, medicamentele noi care nu au generice sunt scumpe, iar apariaţia genericelor le scade preţul, în condiţiile competiţiei pe piaţă. Desigur, preţurile vor continua să fie diferite“, a arătat profesorul. 

În sprijinul afrimaţiilor sale, el a reamitit că Directiva europeană numeşte medicamentele generice esenţialmente similare cu originalul. „Medicamentele generice şi cu originalul constituie o grupă de medicamente, numită de directivă drept interschimbabile. În faţa unor asemenea prevederi legislative şi existând o autoritate naţională de reglementare care are grijă să fie aşa nu avem ce comenta: trebuie să fie aşa. Ele sunt toate la fel de eficace“, a conchis prof. dr. Fulga.  

image
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite